Посланикът ни в Румъния: За нас би било успех да получим конкретни дати за Шенген

0
Радко Влайков: Усилията ни изглеждат успешни, ще видим крайния резултат
Радко Влайков: Усилията ни изглеждат успешни, ще видим крайния резултат Снимка: БТА

Радко Влайков: Усилията ни изглеждат успешни, ще видим крайния резултат

“За нас би било успех да получим конкретни дати, ако решат да ни приемат в Шенген на два етапа - първо по въздух и после с останалите граници. България и Румъния изпълняват всички технически критерии. Усилията ни изглеждат успешни, ще видим крайния резултат”. Това заяви посланикът ни в Румъния Радко Влайков на среща с представители от посолствата, акредитирани и за България (Естония, Йордания, Канада, Литва, Малайзия, Норвегия, Судан, Тайланд, Уругвай, Чили, Нигерия). Той провежда среща в този формат за втора поредна година, научи БТА.

По време на събитието, което се проведе в сградата на посолството ни в Букурещ, Влайков запозна дипломатите със ситуацията в България и отбеляза, че членството в Шенген и евроатлантическата ориентация са безспорен приоритет за страната ни.

“От шест месеца имаме редовно правителство. Знаете, че имаше договорка за ротация между коалиционните партньори. Най-вероятно ще се случи на шести март, но не искам да спекулирам с датата. И в Румъния ротацията на министър-председателя трябваше да е на 25 май, но се случи малко по-късно”, отбеляза посланик Влайков.

Той отправи предложение към колегите си през март да им организира посещение в Русе за среща с кмета на града и за откриването на Международния фестивал “Мартенски музикални дни”.

Русе е най-близкият град от България. Само на 60 км. от Букурещ. През март тази година успях да организирам половината от вашите колеги да отидем на фестивала “Мартенски музикални дни”. Срещнахме се и с кмета и обсъдихме възможности за сътрудничество. Планирам да организирам нещо подобно и следващия март. Можем да организираме и пътуване до Велико Търново”, каза дипломатът.

В края на събитието група деца от Международното училище в Букурещ, сред които и няколко българчета, отправиха музикален поздрав към гостите, като изпълниха четири коледни песни - две на румънски и две на английски език. Те получиха подаръци от посланик Влайков, а на финала децата и дипломатите си направиха обща снимка за спомен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари