„Българският държавен стандарт“ отпада за киселото мляко

1
Вече на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП
Вече на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП

Вече на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП

„Българският държавен стандарт“ отпада за киселото мляко. Вместо това вече на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП – Защитено наименование за произход.

От години работим за запазването на традиционните български млечни продукти. Това защитено не само със стандарт. Това е европейски регламент, който защитава тези наименования, технологията. Киселото мляко трябва да е произведено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи“, обясни в ефира на bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Разликата е, че Български държавен стандарт можеше да се произвежда и от небългарско мляко – това е парадокс. Нововъведението е в защита на българските производители и за потребителите“, посочи той.

Целта е всички производители в една страна да произвеждат по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на ЕК е да подпомага производителите, за да не се повишават цените. Трябва да се спазват ангажиментите за компенсации, за да запазим конкурентоспособността“, допълни Зоров.

Според него цената на киселото мляко зависи от много фактори като цената на природния газ и на горивата.

Българските производители не са ревльовци за пари. Те искат да доставят продукти на достъпни цени“, категоричен е председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Възмутен
    Добра новина,някак си мимоходом мина тези дни. ЗНП – Защитено наименование за произход е подходящо ,защото явно БДС отваря вратички относно произхода на млякото. Както във всички случаи в България сега е важното работата на контролиращите органи ,,Киселото мляко трябва да е произведено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари