Българската общност в Румъния отбеляза 3 март

1

Откриха традиционният прием на българското посолство в Румъния по случай Националния ни празник

С химните на България, Румъния и Европейския съюз – „Одата на радостта” в изпълнение на Детския хор на Българското национално радио /БНР/ с главен диригент Венеция Караманова, беше открит традиционният прием на българското посолство в Румъния по случай Националния ни празник 3 март. Сред гостите на събитието, което се проведе късно снощи в Букурещ, бяха областният управител на Русе Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев.

„Извоюваната през 19 век свобода дава началото на нова България, в която за първи път се създава действащо гражданско общество. Историята на държавата ни оттогава досега показва, че част от свободата е и избора с кого да вървим заедно напред за доброто на страната си“, каза Ковачев и изказа благодарност към представителите на българската диаспора в северната ни съседка, че продължават да поддържат искрата на българщината. Той изрази надежда, че ползотворното сътрудничество между двете държави ще продължи да бъде надграждано и подчерта непрекъснато развиващите се взаимоотношения в сферата на икономиката и културата.

Припомняме, че по последни данни румънските граждани с български произход са около 6000. Според данните от преброяването през 2021-а в България към румънската етническа група са се самоопределили 683 лица, като за област Русе те са 35.

Ковачев и Георгиев бяха на посещение в Букурещ по покана на посланика ни в румънската столица Н. Пр. Радко Влайков. В рамките на приема областният управител и заместникът му разговаряха с дипломата относно необходимостта от подобряването на транспортната инфраструктура в района на Русе – Гюргево, като акцентът беше поствен върху предстоящото изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Ковачев и Влайков обсъдиха и възможностите за реализирането на повече съвместни проекти в сферата на културата.

В приветствието си посланикът цитира думите на румънския поет и писател Михай Еминеску: „Всеки народ и епоха стоят на раменете на изминалите времена“ и изхождайки от посланието му, направи преглед на някои ключови моменти в отношенията между българи и румънци. Дипломатът подчерта и общите цели, които двете страни заедно са преследвали и постигнали - членството в НАТО и в Европейския съюз.

„Ето защо ценим високо факта, че след няколко дни ще отбележим първата годишнина от издигането на отношенията между Република България и Румъния до ниво „стратегическо партньорство“. То бе установено чрез подписаната на 15 март 2023 г. от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис съвместна политическа декларация”, припомни Радко Влайков. Той отбеляза, че войната на Русия срещу Украйна непрекъснато създава нови предизвикателства и заплахи в района и България и Румъния като стратегически партньори са доказвали с действията си осъзнатата обща отговорност за гарантиране на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и особено в Черно море. Като основен приоритет дипломатът определи укрепване на евроатлантическата зона за сигурност съвместно с останалите съюзници от НАТО, а като „значим съвместен успех” определи приемането на България и на Румъния в Шенген.

„Ще продължим с общите усилия да укрепваме вътрешната сигурност на ЕС, да координираме действията си, за да постигнем възможно най-скоро конкретна дата за премахване на проверките и по сухопътните граници”, подчерта посланикът. Той каза още, че през изминалите месеци е бил постигнат и осезаем прогрес в ключовата сфера на свързаността между двете страни, който е компенсирал продължителното отлагане през предходните години. Фокусът беше поставен върху реализацията на проекта за нов мост над река Дунав в района на Русе и Гюргево и приключването на подготвителната работа по проекта “Fast Danube”, осигуряващ по-ефективната плавателност по Дунав. Той призова за установяването на нови преки връзки и инициативи между общините от двете страни, както и на ниво бизнес и туризъм и подчерта, че стокообменът между България и Румъния постоянно нараства.

На събитието присъства и началникът на канцеларията на румънския премиер Марчел Чолаку – Александру-Михай Гиджу, който прочете поздравителен адрес от негово име, в който бяха засегнати актуални теми като нуждата от укрепване на сигурността в Черно море и необходимостта от продължаваща подкрепа за Украйна и Република Молдова. Не бе пропусната и темата за Шенген. „Споделяме едно общо усилие – да се присъединим към Шенген. Съществен прогрес бе постигнат през декември миналата година. Поддържаме близко сътрудничество и ще продължим усилията, за да постигнем възможно най-скоро, и с подкрепата на европейските ни партньори, решение за премахване на проверките по границите”, бе отбелязано в документа.

Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица, изпълнени от Ансамбъл „Ръченица“ от Стар Бешенов с художествен ръководител и хореограф Елена Дойчева-Драгомир. След края на официалната част гостите разгледаха рисунките на българчета от различни краища на света, посветени на и вдъхновени от България.

Сред гостите, уважили събитието, бяха представители на местната и държавната власт от България и Румъния, на бизнеса и неправителствения сектор, както и на вероизповеданията. На приема присъства и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    до 7
    Русе се напълни със селинджъри от Делиормана. Ама си личи, че първите си уроци по мислене , говорене и възпитание си ги получил в обора. Ех, ако поне майка ти е можела да говори на български... сигурно сега нямаше да си примитивен простак.:) Не се засягай, казвам го с болка, а в случая за теб си е направо комплимент.:)
  • -2
    7
    84-та
    Свиня проста кумуноидна, аз не искам никой да ни поробва, особено сатрапска РуZZшлямистания! Искам силна и независима България за разлика от вас гнусните рушлямски копеленца недъгави! Скоро среща с Ленин ви се очертава! Анадънму? ;)
  • -2
    6
    до 5
    А кой би предпочел да ни пороби, бе теле загубено? Защо нямаме един Орбан, а само дебили като теб, които делят хората на фили и фоби ? Не те знам на колко лазарника си, но определено си завършен болшевик! Явно ти е в кръвта!
  • -6
    5
    До Дмитрий
    Всички "рософоби" са истински БЪЛГАРОФИЛИ! Русофилистиците искат България да е поробена от Рушлямия! Бавна смърт и плитък гроб за такива предатели на Родината! АМИН!!!
  • -5
    4
    Димитър
    Това е гавра! Само русофоби на снимките си правят селфи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари