Българската армия е пред колапс!

0
Ген. Михо Михов: План 2014" доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба.
Ген. Михо Михов: План 2014" доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба. Снимка: БГНЕС

"Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. "План 2014" доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба."

Това заяви депутатът от АБВ и председател на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов пред БНР в комендар за решенията на консултативния съвет при президента в понеделник за състоянието на въоръжените сили.

Според него е неприемливо България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Ген Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника. Според него балтийският опит – да се плаща на друга държава за охрана на въздушното пространство е "неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация".

Ситуацията е също толкова тревожна и в другите родове войски. "Българският флот не може да участва в натовски корабни групи, ВВС няма да дава участие в ПВО на НАТО, а сухопътните войски ще пазим заедно с МВР границата - до тук я докарахме", коментира Михов.

На КСНС при президента беше прието "ненамаляването на бюджета за отбрана и плавното му увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие". Също така Министерският съвет трябва да изготви и внесе в Народното събрание Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на страната.

"Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства, на цялата ни нация средства, за модернизиране на трите вида въоръжени сили", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари