България вече не е първенец по смъртност в Европа

0
Бавно, макар и колебливо, се постига ефектът от мерките, отчита щаба
Бавно, макар и колебливо, се постига ефектът от мерките, отчита щаба Снимка: БГНЕС

Бавна и колеблива, но добра тенденция отчитат от Националния оперативен щаб.

Болестта отстъпва благодарение на тези, които са рамо до рамо от началото на пандемията се борят с вируса - с тези думи на благодарност към всички лекари, медицински сестри, социални служители откри редовния брифинг на щаба министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. "Те са навсякъде в страната, не се отказа и благодарение на тях сме тук всички на тази маса. Само с постоянство и разум ще успеем да отвоюваме победата. Благодаря на всички", заяви Ангелов, предава News.bg.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев открои, че бавно и колебливо, но се движим надолу в статистиките по разпространение на вируса.

На база 14 дневна заболяемост у нас тя е 425 на 100 000 или на 17-то място в ЕС и ЕИП, и на 4-то място на Балканите. Вече сме на трето място в ЕС и на първо място на Балканите по смъртност - което също е отбелязване положителна тенденция.

Област Кърджали остава с най-ниска заболяемост, в момента с най-висока е област Варна. Столицата София се намира в средата на показателите е София.

Костадин Ангелов отчете на седмична база близо 16 000 излекувани и потвърдени положителни 9500 души. "Аз не се радвам и не искам българите да бъдат излекувани, искам те да бъдат здрави. Искаме максимално много български граждани да останат живи, здрави да стигнат до ваксината", подчерта Ангелов.

От направените за последното денонощие тестове, 243 са бързи антигенни или 15% от тях са положителни.

И в заетостта на болничните легла има тенденция към намаляване. С най-голяма заетост за неусложнени случаи остават областите Бургас, Варна, Русе, Ямбол, но и там намаляват бройките. При интензивните легла заетостта е 41%, 63% е тази в София.

Това е изключително добра тенденция, която целяхме с мерките, заяви Костадин Ангелов. Предстои победа и тя е близо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари