България събори къщурките на ромите, а те намериха схема как да я цоцат

0
Те разбрали, че могат да получат помощ от общината
Те разбрали, че могат да получат помощ от общината

Ромите от разрушените къщи във варненската махала Максуда доброволно напускат временния си подслон в общинския социален приют заради отворилата им се възможност да получат парични помощи. За да кандидатстват за такива обаче им трябва варненска адресна регистрация. Такава имат малцина от тях, а тя не може да се придобие, ако останат в приюта към СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, пише "Петел".

Като разбрали, че могат да получат помощ от общината, ромите започнали да си търсят квартири на ниски цени, като за това им помагат и общински служители. „Имат ли адресна регистрация, могат да кандидатстват за еднократна помощ за покриване на битови нужди. Тя се отпуска на социалнослаби, а те са такива в по-голямата си част“, обясни зам.-кметът на Варна по социалните въпроси Лидия Маринова. Тя обаче допълни, че не всички са избрали този вариант. Има и такива, които са предпочели директно да се върнат по местата, откъдето са дошли. „Днес изведохме 8 души, които са от с. Чернево и отпътуваха за там. Повечето са населени места във Варненска област“, коментира зам.-кметът Маринова.

Тя подчерта, че няма роми от съборените къщи в Максуда, които да са настанени в общински жилища във Варна. Причината е, че няма свободни такива, а и да има, кандидатите за тях трябва да отговарят на поредица от условия, едно от което е да са поне от 5 години варненски граждани.

Ромите, които масово търсят квартири и подават документи за адресна регистрация обаче едва ли са наясно, че помощите, за които има възможност да кандидатстват, едва ли ще бъдат отпуснати преди края на годината. За да се случи това, е необходимо решение на общинския съвет, който най-вероятно няма да се събере преди изборите. Новият общински съвет ще заседава най-рано през ноември, но дали ще разгледа техните молби няма как да се знае отсега.Иначе, в бюджета на община Варна има заложени средства за помощи, които могат да бъдат отпуснати на социалнослабите роми, съобщи Лидия Маринова.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари