България припомни, че РСМ умишлено мълчи за комунистическите репресии

0
Забраната за българските клубове осуетява Договора за приятелство със Северна Македония
Забраната за българските клубове осуетява Договора за приятелство със Северна Македония Снимка: МВнР

Забраната за българските клубове осуетява Договора за приятелство със Северна Македония

Българското министерство на външните работи изразява силна загриженост от гласуваните на 2 ноември от парламента на Северна Македония изменения и допълнения на Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии.

"Налице са сериозни опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти", посочват от МВнР.

Законовите промени ще засегнат българските клубове и сдружения в западната ни съседка с имена като "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети", тъй като значителна част от македонския политически елит ги смята за "противоречиви личности, нацисти или фашисти". Сега българските клубове са длъжни в тримесечен срок да променят имената и документацията си. Ако не го направят, ще бъдат заличени.

"Отделен проблем представлява решението на парламента на Северна Македония изобщо да не включи комунизма, като тоталитарна и репресивна идеология, в прилагането на приетите промени. Все още няма нито законодателна мярка, нито механизъм за реабилитация и компенсация на избитите и пострадали по време на комунистическия режим в бившата СР Македония, преследвани и репресирани единствено заради българското си самосъзнание", заявяват от българското министерство на външните работи.

"Легитимният стремеж за противодействие на всички форми на екстремизъм и омраза не може да бъде инструментализиран за целенасочено ограничаване на правата на конкретни общности. Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Северна Македония в миналото. С подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията „Радко“, което е псевдонимът на Иван Михайлов. По този въпрос ЕСПЧ вече е постановил решение – делото Радко и Пауновски срещу БЮРМ, № 74651/01. В него се изтъква:

- изключения от правото на свобода на сдружаване трябва да бъдат тясно и точно тълкувани и само убедителни и наложителни причини могат за оправдаят ограничения на това право;

- използването на името на личност, която се възприема отрицателно от мнозинството от населението, не може само по себе си да се определя за осъдително или да представлява действителна и надвиснала заплаха за обществения ред.", припомнят от външното ни министерство.

"Разписаният механизъм, съгласно който създаденото в Скопие „Консултативно тяло“, следва да издава положителни становища, за да може да се допусне употребата на дадено име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или инициали на историческа личност, поставя въпроса за налагането на подход в интерпретацията на исторически личности и събития въз основа единствено на доминиращата официална интерпретация в Северна Македония. Този подход следва съвсем логично и обяснява нежеланието работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да бъде деблокирана", заявяват от МВнР.

"Подобен тип законодателни промени препятстват ефективното и цялостно изпълнение Договора за добросъседство. Очакваме от властите в Република Северна Македония да гарантират на всички нейни граждани, включително тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи. Това се отнася до свободното изразяване на техните исторически виждания и убеждения в условията на плуралистично общество, както и до възможността за създаване на политически партии, сдружения и културни центрове. В духа на стратегията „Едно общество за всички“ властите в Северна Македония следва да осигуряват необходимите условия представителите на етническите общности да поддържат и развиват своята култура, да съхраняват основните елементи на своята идентичност, традиции и културно наследство. Правото на свободно сдружаване, мирни събрания, свобода на словото и свобода на убежденията следва да бъде гарантирано за всички граждани на държавата", пише още в позицията на външното ни министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Всяка жена си мечтае за размер... който няма значение!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари