МВнР остро осъди недопускането на българи в РСМ

0
Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима български граждани не бяха допуснати в Република Северна Македония
Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима български граждани не бяха допуснати в Република Северна Македония Снимка: Министерство на външните работи

Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима български граждани не бяха допуснати в Република Северна Македония

Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май - Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панихида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, Министерството на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Рестрикция - незабавно!
    Със Северна Македония : 1. Закриваме Посолството им в София - реципрочно си прибираме нашето Посолство. 2. Затваряме границата с тях - двустранно. Прекратяваме всякакви дипломатически връзки - посланикът им аут, прибираме си нашия тук. Спираме търговските отношения с тях - да си ядат пластмасовите домати и омекналите краставици. И сърбинизираните макета - да го духат!
  • 5
    1
    Иван
    Прадядо ми се върти в гроба заради тези боклуци! Роден е в Пирот след обединението заради което се е бил се е преселил в Русе!!!! До последноне казвл, че е БЪЛГАРИН! КЪСАЙТЕ ДИПЛОМАЦИЯТА ТЕ ШИПТЪРИТЕ ЩЕ ГИ ОПРАВЯТ ТЕЗИ СЪРБЕЕЩИ БОКЛУЦИ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари