България измести Франция като №1 по добив на лавандула

0
България измести Франция като №1 по добив на лавандула

Само няколко години бяха нужни на България да детронира Франция от позицията на световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло. Досега Франция беше исторически лидер в тази област, се казва в репортаж на френския всекидневник "Фигаро", излъчен в неговия видеоканал.

Долината на розите е прочута и с българските лавандулови полета, където сезонните работници със старомоден метод на работа могат да наберат до 300 кг цвят на ден, които след това се дестилират.

"В последните 30 години Унгария, Молдова, бившите югославски републики, Украйна, едно от сърцата на производство на лавандулово масло - Кримският полуостров, Китай преустановиха производството и оставиха всичко на България", посочва Николай Ненов, експерт в Държавната лаборатория за етерични масла.

Българските производители изнасят 60-70 процента от продукцията си във Франция, като я продават не само на френски козметични компании, но и на френски производители на лавандулово масло, посочва производителят Филип Лисичаров.

Зз 2011 г. България е произвеждала 60 тона лавандулово масло, а сега производителите се надяват да дестилират 120 тона.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари