България иска да се откаже от руския газ до края на годината

3
Българското правителство работи по план, за да замени изцяло руския газ след изтичане на дългосрочния договор с “Газпром” в края на 2022 година
Българското правителство работи по план, за да замени изцяло руския газ след изтичане на дългосрочния договор с “Газпром” в края на 2022 година Снимка: Максим Шипенков / EPA / EFE

Българското правителство работи по план, за да замени изцяло руския газ след изтичане на дългосрочния договор с “Газпром” в края на 2022 година

Това съобщи председателят на Съвета на директорите на “БулгаргазИван Топчийски в отговор на журналистически въпрос какво се планира след края на 10-годишния договор с руснаците.

“Имаме вариант за покриване на потреблението с алтернативни доставки”, каза той пред бТВ.

В отговор дали се въпрос дали се планира нов договор с „Газпром“, той отговори.

“В този момент трудно бих могъл да отговоря на този въпрос. Работим по вариант без тези доставки от “Газпром”, имаме план да заменим и тези количества”, каза Топчийски.

Според него при спиране на настоящите доставки на руски природен газ, в краткосрочен план алтернативните източници са втечнен газ, а също и допълнителни количества азерски газ, които обаче няма да са по цени за дългосрочен договор.

Топчийски каза, че има алтернативни трасета, защото интерконекторът с Гърция няма да е готов пред средата на годината. Шефът на „Булгаргаз“ припомни, че в Гърция има два, а в Турция – пет терминала за втечнен газ Зависимостта от руския газ на България е изключително висока, близо 90%, каза още Топчийски.

В краткосрочен план българските власти се надяват да получат всички количества по договора за азерския газ след 30 юни, дори и без завършване на връзката.

Цената в краткосрочен план няма да е най-изгодната, но ние работим по дългосрочни договори, заяви още председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз”.

“Обединяваме усилия със страни от региона за по-големи количества и по-добри цени дори за краткосрочни договори в края на 2022 г.", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    8
    русогазофоб
    Трябва да намерим алтернатива на руската газова зависимост даже по-рано. Недопустимо е натовска държава, член на Европейския съюз, да е 100% зависима от вражеска Русия. Понеже България е пълна с руски подлоги и ибрикчии, ще има вопли до небесата, но въпреки това трябва да се направи в много кратки срокове. Също и да се работи за нова ядрена централа с френски или американски реактори, за да се сложи край на зависимостта от руско ядрено гориво за АЕЦ-а в Козлодуй. Ако не го постигнем, ни чака съдбата на Украйна.
  • -4
    7
    .//
    Антибългарските политици са българофоби и русофоби! Като се откажат от руския газ, защо не се откажат от НАТО и от ЕС?! Или са толкова добре заплатени от сащническите НПО-та, че са са продали за много над 30 сребърника! Тези антибългарски политици обричат на глад, мизерия и геноцид собствения си народ с глупостта си - не може без построяването на нова АЕЦ в България! Теса си национални предатели! Сега разчитат на "зелена енергия", разчитат на "вятърна енергия"... абсолютни глупости, дори в Германия видяха и изпитаха ужаса, когато няма вятър... Но тези антибългарски "наши" политици са българофоби и са хибридни хора на сащ за унищожението на България и за заличаването на българския народ!
  • -4
    6
    до 3
    Ще добавя , че не само втечняването е скъп , трудоемък и БАВЕН процес, но и преминаването от течна в газообразна фаза пак става бавно и скъпо. Пропускам , че ако някой взриви такъв танкер около Гърция ще имаме апокалипсис. А Гърция си е натовска държава и си има своите естествени врагове. И най-накрая почти 1/3 от газовозите са руски. Така, че призовавам нашите преди да са наясно какво правят и дали могат да го направят , да не ръсят простотии по медиите и да дразнят единствения си сигурен и стабилен доставчик на газ.
  • 10
    5
    да
    Има варианти за газ от арабските държави, ще е близо 2 пъти по-евтин от руския (който е скъп заради лоши условия по договора, не за друго), но трябва да се доизгради един интерконектор с гърция, който "стратегически" бавиха "нашите" хора 10 г....
  • -4
    4
    Оффффф,
    То и аз искам да се откажа от мега-идиотите, които ни управляват! И да ги разкарам към Канада, към щатите, който – откъдето е, но най-вече да вървят на путка си майна! И ... да не се връщат никога, а и да не споменават, че са българи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари