Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром"

1
По думите му до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ
По думите му до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ Снимка: Министерски съвет

По думите му до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ

Русия е предявила претенции за неустойка към България след спирането на доставките от "Газпром". Това каза в "Денят започва" по БНТ енергийният министър Росен Христов.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол."

По думите му до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ.

"Не спряхме да купуваме руски газ - всичкият газ, който е купуван от април до август - септември, е купуван без да се искат сертификати за произход. И в в момента продължаваме да купуваме руски газ, но през търговци са по-висока цена. В момента купуваме изключително чрез тръжни процедури и при всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски", каза Росен Христов.

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", Христо коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

"Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти."

Тезата, че обвиненията са повдигнати едва ли не защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, защото решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

"И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват газ с намаляващи темпове. Прокрадва се и теза, че обвиненията са повдигнати, защото сме борци срещу "Газпром" и т.н. - едно време живеехме в тоталитарна система, където имаше активни борци против фашизма, но това време отдавна отмина, такива активни борци вече няма."

Оборотът на Булгаргаз е за милиарди, така че дори най-малкото отклонение в надценката струва милиони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари