Журналист: България има пета колона в Етиопия

1
Това каза журналистът от BBC Андрей Владов
Това каза журналистът от BBC Андрей Владов

"България има пета колона в Етиопия - това са хора, които са много важни позиции в икономиката и в различни държавни учреждения".

Това каза пред БНР журналистът от Би Би Си Андрей Владов, работил в Етиопия от 2015 до 2017 година. По думите му в миналото в българското посолство в Адис Абеба е имало десетки служители - между 30 и 50, а в момента функциите му са ограничени само до посланик:

"Аз, докато бях там, българите бяхме само 7 души. Има българи, които работят в международни организации, тъй като Етиопия, поради това че досега беше много стабилна държава, е седалище на Икономическата комисия на ООН за Африка, централата на ФНИЦЕФ за Африка е там, много международни компании базират своите централи в Адис Абеба. Там сега е спокойно и не бих казал, че са застрашени българите там, те са много малко. Застрашени са обаче многото етиопци, които са завършили в България и смятат страната ни за тяхна втора родина и имат много, много добро усещане към България".

В Етиопия е много популярна книгата "Габровски шеги" с илюстрациите на Борис Димовски, разказа още журналистът и добави, че етиопците дори използват "габрово" - като дума, с която назовават "стиснат човек".

В предаването "Събота 150" Андрей Владов коментира обстановката в африканската държава, която е обхваната от гражданска война:

"Етиопия все още е една от най-проспериращите държави в Африка. Уви, малко вероятно звучи да успеят да овладеят и да прекратят този конфликт. До 2018-а година Етиопия беше сред 10-те най-бързо развиващи се икономики в света. Правителството, тогава ръководено от Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ), които сега са се барикадирали в Северна Етиопия, в собствената си провинция, успяха наистина да повдигнат страната от бедността".

Много международни инвестиции са привлечени в страната, най-големи средства влага Китай, посочи журналистът и добави:

"Икономиката постепенно започна да буксува и целият бизнес беше раздаден на хора от народността Тигре, което беше за сметка на всички останали, и това създаде изключително високо напрежение".

Премиерът Аби Ахмед обеща да обедини всички етиопски народности, затова той получи Нобелова награда за мир:

"Неговата визия в момента много трудно се вписва в настроенията на хората. Той беше посрещнат с голям ентусиазъм от хората и се опита да въведе много реформи. Това, което направи, е да отстрани управляващата клика от власт. Основата на конфликта, който сега е облечен в етническа форма, е, че той се опита да възстанови позициите на останалите народности в Етиопия и да ограничи влиянието на управляващата клика. Може да се каже, че всъщност конфликтът е икономически, това е борба за икономическа власт, защото в страна влизат големи инвестиции. За миналата и тази година са привлечени около 10 милиарда. От това са недоволни хората от НФОТ, които са се окопали в Тигре и използват етническите разногласия, за да настройват хората един срещу друг".

По думите на журналиста, ако войната в Етиопия продължи, това може да дестабилизира целия регион.

"Другото, което може да се случи, е да има тлеещ конфликт и Етиопия да се разпадне, подобно на Югославия", коментира още Владов.

Интервюто на Весела Владкова с Андрей Владов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари