България и Ковид-19: Непопулярната позиция на Кирил Петков

0
Предстои да видим дали и как ще се реализира битката на новия премиер срещу Ковид-19
Предстои да видим дали и как ще се реализира битката на новия премиер срещу Ковид-19 Снимка: Фейсбук

Най-лесно е да се играе по тънката струна на антиваксърските нагласи в България, както направи например Костадин Костадинов. На този фон премиерът Кирил Петков зае една твърде необичайна позиция. Какво ни показа това?

Отговорите дава Петър Чолаков в Дойче Веле

Новите управляващи могат да бъдат критикувани заради прекомерните обещания и популистките мерки, особено за набързо приетия от 47-то Народно събрание мораториум върху цените на електроенергията. Призивът на министър-председателя Кирил Петков към ваксиниране и заявката, че държавата ще се ангажира много по-активно с темата, го показват вече в съвсем различна светлина. Той защити непопулярна, но жизненоважна мярка, в подкрепа на която категорично говори науката.

Уклончиво, малодушно, предпазливо

Преобладаващата част от случаите - над 90%, в които Ковид-19 завършва с летален изход, са на пациенти, които не са ваксинирани. На фона на откровените антиваксъри, а и на уклончивото, малодушно и предпазливо говорене по темата на много наши политици, поведението на Петков показва, че той все пак е способен на държавническо мислене и истинско лидерство.

У нас изобилстват суеверията, недоверието към науката и конспиративните теории за Ковид-19, а населението в страната остава най-слабо ваксинираното в ЕС. Според данни на Европейската здравна агенция (ECDC) само 26% от българите са с две дози ваксина, при средно 66% за ЕС. За последното печален „принос” има и политическият елит. Най-лесното е да се играе по тънката струна на обществените настроения (както правят К. Костадинов и „Възраждане”, например) или поне да не се влиза в директна конфронтация, в челен сблъсък с тях.

В една от първите си заповеди Петков разпореди, че считано от 7 февруари 2022 в Министерския съвет ще се влиза само със зелен сертификат на ваксинирани, преболедували или тествани.

Личният пример

Задължението на управляващите, така както явно го разбира Петков, е да дадат пример, да покажат, че застават на страната на науката, а не на „конспираторите”. Важни са думите му, че вече трябва да доминира гласът на експертите - като например проф. Радка Аргирова, а политиците трябва да отстъпят крачка назад.

Петков не спести, нито се опита да омаловажи и надвисналото ново изпитание - задаващата се през януари 2022 нова голяма Ковид вълна. Вместо да размаха заканително пръст на лекарите, много от които се страхуват да поставят ваксини, Петков обясни, че разбира притеснението им. Същевременно припомни фактите: например, че в случаи на диабет или кардиологични заболявания ваксините не само не са опасни, а напротив - препоръчителни. Петков не се поколеба дори да даде пример със собственото си болно от диабет дете.

Някои може да кажат, че това откровение е тъкмо проявление на силния му популистки инстинкт - че е влязъл в ролята на демагога, който се опитва да спечели още симпатии. Моят прочит е друг: фактът, че цялото семейство на министър-председателя е ваксинирано, говори красноречиво за убедеността му в ползата от ваксините и мерките.

Ще се отнася до думите на Кирил Петков, че ще търси „диалог” с антиваксърите - не съм убеден, че от подобни разговори ще има особена полза. Но, най-малкото, прагматичното поведение е да се опита „с добро”, вместо със заплахи.

Медиите имат важна роля

Инициативата на Петков трябва да бъде подкрепена с активна кампания в медиите, която да разяснява ползите от ваксинацията. За целта, според мен, могат да бъдат привлечени и различни популярни лица - така, както се прави в други страни.

Предстои да видим дали и как ще се реализира битката на новия премиер срещу Ковид-19. Призивът на Петков за 300 хиляди ваксинирани на месец - до края на януари 2022 - със сигурност звучи амбициозно. Сигурно е обаче едно: ако политиците стоят със скръстени ръце или пригласят на антиваксърите, още много човешки животи ще бъдат погубени в името на политическото късогледство и популизма.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари