България е на второ място в Европа по недостиг на вода

1
Водната криза е резултат на дългогодишно източване на питейна вода за промишлени нужди
Водната криза е резултат на дългогодишно източване на питейна вода за промишлени нужди

Водната криза е резултат от незавършени проекти за язовири и дългогодишно източване на питейна вода за промишлени нужди

В цяла Европа се появяват мерки за ограничаване на потреблението на вода поради продължаващата суша. Използването на водата за битови нужди нараства най-бързо, особено в развитите страни.

По данни на Националното географско дружество, от селското стопанство и промишлеността добиваме осем пъти повече вода, отколкото преди един век.

Организацията с нестопанска цел си партнира с Университета в Утрехт, Нидерландия, за да разработи Световната карта на водата. Интерактивният инструмент цели да покаже местата с недостиг на вода, където търсенето надхвърля възобновяемите водни ресурси, пише Euronews Bulgaria.

Къде в Европа са най-големите дефицити на вода?

От европейските страни Италия е с най-голям недостиг на вода. По източното крайбрежие недостигът е възлизал на 1,5 кубични км. вода. Напояването и промишлеността се сблъскват с най-големите дефицити.

През 2022 г. Италия беше засегната от най-тежката суша от 70 години насам. И сега, тя е изправена пред година на слаби валежи от дъжд и сняг. Езерата и реките в страната пресъхват, което поражда страхове сред земеделските стопани.

България е на второ място по недостиг на вода - 1,2 куб. км. Това се дължи на голямото промишлено търсене.

Водната криза е резултат от незавършени проекти за язовири и дългогодишно източване на питейна вода за промишлени нужди, което често води до сезонни норми за гражданите.

Малта, южна и източна Испания, южна Португалия също се сблъскват с липса на вода. Изменението на климата и повишаването на морското равнище са най-големите заплахи за Малта, които заплашват да изчерпят 16 % от подземните ѝ води през следващите 80 години.

Междувременно Испания е в дългосрочна суша, която унищожава реколтата от края на 2022 г. насам.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро представи план за борба с водната криза във Франция, след като страната му се сблъска с рекорден период без дъжд, а в същото време избухнаха бурни протести заради водните ресурси.

Какви са причините за недостига на вода?

Повече от една трета от населението на света живее в условията на недостиг на вода, което означава, че търсенето на вода надвишава възобновяемите доставки.

До 2025 г. този брой може да нарасне до половината от световното население, според ООН.

Това се дължи на различни фактори, включително изменението на климата, нарастването и разпределението на населението, бързото развитие на градовете, замърсяването, разрушената инфраструктура и лошото управление на водните ресурси.

Изменението на климата загрява въздуха и изсушава почвата, което допринася за засушаването. Дъждът се концентрира в проливни дъждове, които почвата не може да поеме. Засушаванията принуждават да разчитаме на подпочвените води, които на много места се изпомпват по-бързо, отколкото се възстановяват.

Месеците на засушаване пораждат опасения за недостиг на храна в Южна Европа, като особено застрашени са плодовете и зърнените култури.

Промишлените предприятия се нуждаят от вода, за да произвеждат всичко - от химикали до хартия, а въглищните и атомните електроцентрали се нуждаят от огромни количества за охлаждане. В развитите страни потреблението на вода за битови нужди е значително по-високо, тъй като луксозни стоки като тревни площи и басейни изразходват огромни количества вода.

Къде са "горещите точки" на недостиг на вода по света?

Селскостопанските райони и градовете са едни от най-големите "виновници" за недостиг на вода в световен мащаб.

В Индия се налага да се изпомпват повече подпочвени води от всяка друга държава, главно за напояване. Пакистан и части от североизточен Китай също са изправени пред голям недостиг на вода.

Япония се е сблъсквала с подобни проблеми в миналото, тъй като през 60-те години на миналия век фабриките са изчерпали подпочвените води. Страната наложи ограничения върху изпомпването на подпочвени води и изгради язовири и резервоари.

Какво може да се направи за преодоляване на недостига на вода?

Регулирането на използването на вода в селското стопанство и промишлеността може да помогне за преодоляване недостига на вода и да гарантира, че има достатъчно вода за основните нужди на общностите.

Потреблението на вода за битови нужди е един от начините , които могат да бъдат контролирани най-лесно, особено в икономически развитите страни. Някои от подходите, по които това може да се осъществи, са да се забрани използването на плувни басейни и тревни площи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Хайде, хайде
    Тъпа и безмислена статия на някое НПО. За което са взети пари. България винаги е била на вододел, все пак Стара планина и минава през средата. Прясна вода си имаме, да удавим Турция и Гърция. Река ни върви по границата. Напоявахме на стотици километри. Ако не греша, Сливо поле дава вода вече и на Шумен.
  • 3
    2
    Трябва да се залеси
    Цяла България и да се забрани дърводобива с закон.
  • 2
    1
    Н²О
    ВОДА ГАЗИМ,ЖАДНИ ХОДИМ......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари