България би могла да е сред първите, победили коронавируса. Би могла

0
Напредването на ваксинацията по света и първите ефекти от нея постепенно ще убедят част от колебаещите си. Ще се появят и допълнителни стимули и мотиви като например възможността за пътуване
Напредването на ваксинацията по света и първите ефекти от нея постепенно ще убедят част от колебаещите си. Ще се появят и допълнителни стимули и мотиви като например възможността за пътуване Снимка: БГНЕС

България би могла да е сред страните, които първи ще излязат от пандемията. Но има едно препятствие, което трудно ще бъде преодоляно

Коментар от Ясен Бояджиев за Дойче Веле

Всекидневно публицистично предаване в една от големите български телевизии. Обсъжда се въпросът дали пандемията не е (измислена като) инструмент за пренареждане на света. За да докаже, че е именно така, събеседникът, коскоджамити професор от типа "тотален наблюдател", ни уведомява за "пълзящата по света диктатура" и предупреждава, че "така нареченият" ЕС се е провалил с "така наречената пандемия", а свободното движение на хора, стоки и капитали се е превърнало във фикция. Така, на ръба на конспиративните теории, неусетно се стига и до самите тях. Има ли зрънце истина в твърдения като например, че „ваксините ще бъдат нашите чипове, през които да бъдем преустроени за различни възгледи“, пита водещата. „Винаги има зрънце истина", отговаря без да се замисли посветеният във всички тайни професор. „Нали знаете, че голямата лъжа е тази, в която 99% казват истината, а единият процент е лъжата“, добавя загадъчно той, вероятно за да не остане съмнение, че и ваксините не са това, за което се представят.

Хладилниците вече са тук

През пролетта всички се молехме учените бързо да изнамерят ваксина като единствено спасение от вируса и неговите мъчителни здравни и икономически последици. Ето, че днес тя вече чука на вратата, а след някой и друг месец ще имаме не просто налична ваксина, а възможност за избор измежду цял набор ваксини от различен тип. Голямата битка около тях обаче изглежда тепърва започва.

Първото изпитание е чисто организационно. Бързото ваксиниране на милиони хора е огромна задача, свързана с изграждането на сложна инфраструктура и логистика. Много страни отдавна имат своите стратегически планове за това и ги изпълняват. В това отношение нашата страна се разбърза едва напоследък, пък и, както е известно, добрата организация не ни е силата. Но все пак - съответният щаб вече работи, хладилниците вече са тук и вероятно като цяло изоставането ще бъде наваксано и всичко ще е готово за момента, когато първата ваксина ще е на разположение.

Истинското предизвикателство

Истинското предизвикателство е друго - как да бъдат убедени да се ваксинират колкото може повече хора, за да се прекъсне разпространението на вируса и да забравим за него. За изграждането на т.нар. колективен имунитет е нужно имунизацията да обхване поне около 70% от населението. Според едно от последните проучвания обаче, в България почти половината хора (48%) казват, че не биха се ваксинирали срещу Ковид-19. Според друго проучване, засега само 26% са категорични, че ще се ваксинират.

Проблемът, впрочем, не е само български. Според направен наскоро сондаж, 59 на сто от французите не смятат да се ваксинират срещу коронавируса. Причините са различни. Мнозина се колебаят и засега се въздържат, притеснени за безопасността при толкова бързо разработени ваксини. Но не по-малка част от хората вярват не на ваксините, а на измислиците, свързани с тях. В България например вярващите в теорията за чиповете са цели 16%.

Какво трябва да се направи

Затова редом с организационната и логистичната подготовка е крайно време да се обмисли и започне широка информационна и обяснителна кампания, която да разсее поне част от страховете. И е много важно тя да бъде поверена на най-добрите професионалисти в обществената комуникация, които да намерят верния тон и точните аргументи. Такива кампании вече се подготвят в големите европейски страни. Що се отнася до България, основният проблем пред такава кампания ще бъде ширещото се по принцип недоверие в държавните институции. Затова за участие в нея ще е добре да се привлекат не само най-добрите научни специалисти, но и всякакви други хора с авторитет и влияние в обществото.

Тук много важна ще е и ролята на медиите. Поне по-сериозните сред тях ще е добре да осъзнаят отговорността си и да наблегнат на ясната, изчерпателна и конкретна информация за ваксините, вместо да раздухват конспиративни теории.

Разбира се, в полза на ваксините ще „работят“ и други фактори. Най-напред - времето. Напредването на ваксинацията по света и първите ефекти от нея постепенно ще убедят част от колебаещите си. Ще се появят и допълнителни стимули и мотиви като например възможността за пътуване. Вече са налице първите примери. Кипър обяви, че от 1 март догодина чужденци ще могат да влизат в страната без PCR тест, но ще трябва да представят доказателство, че са ваксинирани. Австралийската авиокомпания Куонтас пък обяви, че за всички пътници на международните ѝ полети изискването за ваксиниране срещу коронавируса ще стане задължително.

Вирусът на глупостта

Заради членството си в "провалилия се" ЕС България е сред страните, които имат възможност първи да излязат от пандемията. Но не е ясно дали ще се възползва от тази възможност. Както каза тези дни главният здравен инспектор на страната, когато спасителната ваксина вече е тук, би било глупаво да се отказваме сами от нея. Нас обаче това не ни плаши. Имунизация срещу вируса на глупостта не е измислена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари