Здравните власти у нас призоваха да се готвим и за грипна вълна

0
„Липсата на сериозно разпространение на грипния вирус миналата година доведе до спадане на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи", алармира  Валери Цеков
„Липсата на сериозно разпространение на грипния вирус миналата година доведе до спадане на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи", алармира Валери Цеков Снимка: bTV, стоп кадър

„Сезонният грип не е изчезнал. Ще дойде отново и тази година, но се надяваме да е толкова слабо застъпен, колкото и миналата година“.

Това каза на пресконференция Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Той допълни, че трябва да сме готови за една обичайна грипна вълна, предаде bTV.

„Липсата на сериозно разпространение на грипния вирус миналата година доведе до спадане на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи", допълни той. 

Цеков напомни, че по-възрастните хора с хронични заболявания може да очакват да се разболеят от грип и той да протече сложно.

Той припомни и че е по-добре да се предпазим от заболяването чрез ваксинация.

Грипът е сериозно заболяване. Няма смъртността както при коронавируса, но въпреки това е сериозен. По отношение на противогрипните ваксини България е отново на последно място не само в Европа, но и в целия свят. Обхватът все още е много под 10%, което значи, че няма колективен имунитет, заяви Валери Цеков.

„В условията на пандемията от коронавирус не бива да забравяме опасността от сезонна грипна епидемия. Грипът не е обикновено леко респираторно заболяване, а сериозно заболяване, което протича тежко и с много усложнения. Може да доведе до инфаркт и инсулти“, каза Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ въпреки че през последния сезон активността на грипния вирус многократно е намаляла, създаденият имунитет чрез ваксинация или преболедуване се изчерпва и самият вирус мутира.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват нарастване на активността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. Именно затова Христова очаква да се зададе грипна епидемия.

„Противогрипната ваксинация обаче има възможността да ограничи и усложненията, и натоварването на здравната система“, допълни тя.

По отношение на приложението на противогрипната ваксина и тази срещу коронавируса препоръките на СЗО са те да се поставят с 14-дневен период между тях. Анализ обаче показва, че в някои държави се прави през седмица отстояние. Има и държави, където се правят едновременно. Ива Христова поясни, че именно сега е подходящият момент да се постави противогрипна ваксина.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова обясни, че се налага дълго време хората да бъдат убеждавани да си поставят противогрипна ваксина. Миналата година самата тя е успяла да постави 100 такива ваксини, а има 2500 пациенти.

Ваксините могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Нищо рисково няма в това да си поставите противогрипната ваксина“, каза тя, напомняйки, че тя е безплатна.

„Коронавирусът е сред нас. България е една от страните в света, където има най-висок брой смъртни случаи. Разполагаме с ваксини, те са безопасни и ефективни. СЗО препоръчва здравните работници, по-възрастните хора, лицата с хронични заболявания да бъдат ваксинирани първи във всяка част на страната. След това трябва да се ваксинират и останалите“, каза от своя страна д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

Той отправи апел към всички – от родители до политици, от здравни работници до журналисти – да представят достатъчно надеждна и почиваща на доказателства информация за ваксините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук