Българите били виновни за ниските заплати във Великобритания

0
Заетостта сред имигрантите расте с 10 пъти по-големи темпове от тази на родените на Острова работници в резултат на резкия ръст на българите и румънците
Заетостта сред имигрантите расте с 10 пъти по-големи темпове от тази на родените на Острова работници в резултат на резкия ръст на българите и румънците

Заплатите във Великобритания не се покачват заради наплива на чуждестранни работници, заявиха това от „Английската банка”.

Управителят й Марк Кърни каза, че ниските надници се дължат най-вече на покачването на броя на по-възрастните работници и хората от чужбина. Централната банка на Великобритания направи признанието на фона на предупреждението си, че британската икономика ще отбележи по-нисък от очакваното ръст през текущата година. Според нови данни от вчера, надниците се покачват с най-високия си темп за последните четири години. Средностатисическата заплата в периода между януари и март се е покачила с 2.2% на годишна база. Това е най-високият й ръст от 2011 година насам. Спрямо март миналата година седмичната надница се е покачила с 3.6%.

Това обаче, по думите на Карни, пак е под историческата средна стойност, като се дължи на наплива на чуждестранни работници. „В последните години предлагането на работна ръка се е увеличило значително, което се дължи на по-големия брой възрастни трудещи се, по-голямото желание да се полага извънреден труд и силния прираст на населението, частично дължащ се и на по-високата нетна миграция”, каза той.

„Позитивните шокове в предлагането на работна ръка са задържали ръста на заплатите в светлината на устойчив растеж на заетостта. Заплатите са се покачили с около 2% през изминалата година – това е по-малко от половината среден процент, наблюдаван преди световната финансова криза, като в бъдеще този бавен темп на растеж може да се запази”, каза още Кърни.

Заетостта сред имигрантите расте с 10 пъти по-големи темпове от тази на родените на Острова работници в резултат на резкия ръст на българите и румънците, дошли да работят във Великобритания, пише „МейлОнлайн”. Според последните данни на Националния офис за статистика, заетостта продължава да се увеличава на Острова, като в трите месеца до март тази година за открити над 200 000 работни места, но от това големите печеливши са чуждестранните работници.

Статистиката показва, че във Великобритания 31 млн. души имат работа, което е най-високото ниво на заетост от началото на статистиката през 1971 г. За същия период броят на имигрантите от България и Румъния обаче е скочил с малко над една трета до 173 000, съобщава вестник Daily Express.

Данните на Националната статистическа служба показват, че броят на работещите във Великобритания чужденци се е увеличил с 294 000 до 3,09 млн. за изминалата година, като 283 000 от тях идват от други европейски държави. За същия период броят на работещите британци в страната се е увеличил с 279 000 до 27,91 млн. Това означава, че увеличението на заетостта сред имигрантите е 10.8%, а при британците 1.2%. Над 1.9 млн. граждани на държави от ЕС са работили във Великобритания през миналия март, което е увеличение със 17.4%.

Депутатът от торите Филип Нолобон коментира: „Масовата имиграционна вълна от България и Румъния, за която предупредихме, набира сила. Ние трябва да осигурим заетост първо на нашите хора“.

Източник: lifebg.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари