Българин се бори да докаже, че не е руснак

0
Иван Стефанов напразно обикаля всички отговорни институции. Отраснал е и живее у нас, бил е в армията
Иван Стефанов напразно обикаля всички отговорни институции. Отраснал е и живее у нас, бил е в армията

Иван Стефанов напразно обикаля всички отговорни институции. Отраснал е и живее у нас, бил е в армията

Иван Борисов Стефанов е роден преди почти 52 години в София. Баща му е българин, а майка му - рускиня.

Расте и живее в България, завършва тук образованието си, служи в Българската народна армия, следва, създава семейство, работи в различни фирми, има собствен бизнес.

И всичко е съвсем нормално, докато в един ден на 2018 година му се налага да си извади копие от акта за раждане в район „Сердика“ в София. От документа Стефанов с изненада научава, че в графата „гражданство“ е записано “СССР“, пише "Телеграф".

Митарства

Оттогава започват неговите митарства по всички институции, които имат отношение към проблемите на българското гражданство. Многократно пише до Министерството на правосъдието, до регионалното министерство, към което е регистърът на ГРАО, до район „Сердика“, до омбудсмана, до председателя на парламента. Води дела в съда.

Какво се оказва според служителите в район „Сердика“ и по думите на самия Иван Стефанов:

Според действащата, когато съм се родил, спогодба между НРБ и СССР до една година от раждането на детето родителите са имали право да заявят и изберат какво да бъде гражданството му. Според Община „Сердика“ майка ми подава молба за избор на гражданство за мен, като някъде по тетрадки или тефтери е записано, че на 11.01.1971 г. тя е избрала за мен гражданството на СССР.

Институциите обаче не представят никакъв конкретен документ, който да потвърждава този факт, молба или документ с входящ номер“, посочва Иван. И напомня, че е направил няколко справки и проверки в посолството на Руската федерация - консулски отдел, откъдето също писмено потвърждават, че никога не е имал гражданство на СССР или Руската федерация, както и че при тях не са подавани молби за придобиване от мен или и от родителите ми на такова", категоричен е Стефанов.

Паспорт

Той напомня, че на 10.02.1987 г. е получил първия си български документ за самоличност - т. нар. зелен паспорт, по свое заявление и желание заедно с майка си, тъй като към дата 10.02.1987 г. е бил непълнолетен. „Спомням си, че тогава бях горд и щастлив с българския си паспорт“, пише Стефанов до председателя на парламента Вежди Рашидов.

И отново подчертава, че в периода 09.1988 г. - 08.1990 г. е отслужил като българин редовната си военна служба, положил е военна клетва. Може ли лице, което не е български гражданин, да служи в редовете на армията, пита потърпевшият институциите у нас?

Той напомня, че от 1990 г. и досега има редовно издадени български документи за самоличност и навсякъде фигурира като български гражданин, какъвто е и винаги е бил!

Бях студент като българин, служител в различни фирми и собственик на фирма като български гражданин, плащах и досега данъци като българин.

Всичко в живота ми досега - вече почти 52 години, съм постигнал като български гражданин, казва още Стефанов.

Кореспонденция

Последните засега документи, които е получил по казуса, са от Министерството на правосъдието и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В тях отново се описва случаят, като заключението и на двете ведомства е, че по документи в район „Сердика“ и район „Младост“ лицето Иван Стефанов продължавало да е руски гражданин, защото такава била волята на родителите му навремето. И двамата са отдавна покойници.

Самият Стефанов обаче е твърдо решен да отстоява своите права и истината най-накрая да възтържествува.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    ...
    Не мога да разбера тази скапана държава. Човекът явно е български гражданин, щом са му издадени български документи за самоличност. Просто някой бюрократ е объркал гражданството му в копието на акта за раждане и сега никой не иска да си признае грешката. А даже никой не им търси сметка. Колкото до първия коментар, много руснаци има, дето биха предпочели българското гражданство пред руското, не за друго ами щото така лесно се отива в западна Европа да береш ягоди, да миеш кенефи или да обслужваш магистралите. И в България се намират такива.
  • 4
    3
    до 2
    Да, империята на злото е сащ! Там са събрани всички изверги на света!
  • -2
    2
    русенец
    Не е боклук, а достоен човек, който иска да се дистанцира от боклуците и окупаторите. А и всички доказателства сочат, че никога не е придобивал гражданство на Империята на злото.
  • -2
    1
    ...
    поредния изтрещял боклук.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари