Развитие по казуса с мъжа, останал без ЕГН

0
Отговорните институции заявяват, че проблемът може да бъде решен до 3 месеца
Отговорните институции заявяват, че проблемът може да бъде решен до 3 месеца Видео: NOVA

Отговорните институции заявяват, че проблемът може да бъде решен до 3 месеца

Институциите реагираха по казуса с мъжа, останал без ЕГН и валидни документи.

В сряда ви разказахме как 50-годишният Иван Стефанов престава да съществува за държавата преди 2 години. Причината - през 1970 г. родителите му поискали той да е със съветско гражданство, но България установява това едва през 2018 г. Оказа се, че отговорни за казуса са 4 институции. Екипът на NOVA ги е потърсил, за да разбере как някой, който не е български гражданин, има лична карта? Защо са минали цели 50 години преди да се разбере за проблема? И къде е пропускът?

От телевизията установяват, че молбата от родителите на Иван за съветско гражданство всъщност не съществува никъде. Това обаче не пречи в акта му за раждане, в графа „гражданство”, да пише именно Съветски съюз. Все пак от правосъдното министерство обещават решение.

Вече 5 години Иван търси отговор на въпроса защо е останал без лични данни. „Българин съм и до 51-ата си годишнина имах ЕГН. В момента съм лице без гражданство. Едва ли не съм се превърнал в бежанец в собствената си държава”, споделя мъжът.

Правосъдният зам.-министър Емил Дечев обясни, че знаят за казуса от 2018 г. Тогава Иван Стефанов иска копие от акта си за раждане в Столичната община. Там обаче вижда, че в графа „гражданство” пише - Съветски съюз. Обяснението - родителите му подали молба през 1970 г.

Регистрите са електронни след 2000 г. Преди това са били на хартиен носител. Възможно е да е допусната грешка, защото самата молба на родителите не се съхранява”, обясни Валя Панкова от Административно обслужване, район „Сердика”.

В същото това време, последната лична карта на Иван е издадена през 2020 г. В позиция от МВР обясниха, че те са само „ползвател” на личните данни на населението.

Споменатият в писмото Ви гражданин има валидна лична карта, която е издадена когато е бил български гражданин, според информацията, предоставена от Дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”, заявяват от Министерството на вътрешните работи.

От Регионалното министерство, към които принадлежи дирекцията, отказаха интервю. Причината - законът не им позволявал да ни обяснят как е възможно човек, който не е български гражданин - да присъства в регистъра, защото ставало дума за лични данни.

Бихме могли да избягваме създаването на такива проблеми и на такива противоречия, ако ние не само говорим за електронно управление, а наистина имаме такова”, поясни Делчев.

Така, единственият вариант за Иван Стефанов да има отново единен граждански номер и валидни документи, остава да подаде молба за гражданство. Може да поиска и ускорена процедура.

ЕГН-то му е запазено и няма да се промени. Аз веднага ще му я разпиша и в рамките на 1-2-3 месеца ще получи гражданство”, каза още Делчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари