Николай Николов осветли казуса "Глеб Мишин"

1
Има ли български произход Мишин?
Има ли български произход Мишин? Снимка: БГНЕС

Има ли български произход Мишин?

Глеб Мишин прилага удостоверение за раждане на баща му, видно от което дядото на кандидата за пребиваване - Иван Михайлов, е българин. Това каза директорът на дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов, предава БТА. Той е на изслушване във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

С оглед удостоверяването наличието на българския си произход чужденецът е предоставил пред дирекция „Миграция“ към МВР удостоверението си за раждане. В него са записани двамата му родители – Анатолий Мишин и Валентина Мишина с националност руснак и рускиня, обясни Николов.

Дирекция „Миграция“ е потърсила становище от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) да потвърди наличието или липсата на български произход. В резултат по служебен път в дирекция „Миграция“ постъпва удостоверение, с което изпълнителният директор на ИАБЧ е потвърдил българския произход на лицето. През 2022 г. чужденецът е получил право на постоянно пребиваване в България, коментира Николай Николов.

За пръв представител на държавните институции посочи конкретни данни по отношение на конкретните документи, които са използвани от въпросното лице, за да удостовери своя български произход, каза пред журналисти депутатът от „Възраждане“ и член на комисията Петър Петров.

Депутатите от комисията изслушват и председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев, но на закрито заседание.

На миналото заседание на комисията заместник-министърът на правосъдието Георги Николов съобщи, че Глеб Мишин е опитал да получи българско гражданство чрез преправени документи. По време на изслушването стана известно, че зам.-министърът е предоставил справка на народните представители. Петър Петров обяви, че според справката около 3330 преписки са извадени за последващи проверка, защото има съмнения за евентуални използвани неистински документи. Заместник-министър Георги Николов допусна, че е възможно тази бройка да се увеличи, тъй като има забавени преписки, които още не са обработени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари