Българи в Англия, отсъствали шест месеца от страната, остават без статут

0
Най-засегнати се очаква да бъдат студенти, които са избрали да следват онлайн
Най-засегнати се очаква да бъдат студенти, които са избрали да следват онлайн

Най-засегнати се очаква да бъдат студенти, които са избрали да следват онлайн

Българите, които имат временен статут за уседналост във Великобритания, но са се прибрали в родината заради коронавирусната криза, може да го изгубят, ако са отсъствали повече от шест месеца от Обединеното кралство и не го посетят поне за ден до края на годината, съобщава "24 часа".

Организацията "The3million", която защитава правата на европейците на Острова, започна разяснителна кампания по въпроса, тъй като смята, че много хора не знаят това и ще пострадат. На сайта ѝ вече има програма, през която човек да провери дали е застрашен.

Най-засегнати се очаква да бъдат студенти, които са избрали да следват онлайн. Ако не са посещавали Великобритания над шест месеца и си изгубят статута, догодина ще им трябват допълнително 800 паунда за виза и такса за включване в британското здравеопазване.

От вътрешното министерство съобщиха, че ще бъдат правени изключения за по-дълги отсъствия, но причините трябва да са сериозни като заболяване или заразяване с коронавирус, които са документирани.

До момента 197 550 българи са получили статут за уседналост, като за 116 390 той е временен, тъй като нямат необходимите пет години живот в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари