Българи се събраха на хоротека в Инсбрук

0
Присъстващите изпълниха песни и хора от всички краища на България
Присъстващите изпълниха песни и хора от всички краища на България Снимка: Melange Bulgaren

Присъстващите изпълниха песни и хора от всички краища на България

Хоротека събра десетки сънародници от Тирол в Инсбрук, съобщи блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren.

В събитието взе участие и народната певица Пепи Христозова. Присъстващите изпълниха песни и хора от всички краища на България - добруджанско, тракийско, дайчово, четворно. Празникът се състоя в залата на SandWirt в Инсбрук.

Организацията на събитието бе поета от Краси Георгиева, Йоанна Гроздева и Марина Групчева, с подкрепата и на други българи от региона.

В хоротеката участие взеха архитекти, учители, студенти, счетоводители, ресторантьори, българи от Русе, Стара Загора, Благоевград, София, Варна. Освен българи, живеещи в района, събитието уважиха и гости от Линц, Братислава, Мюнхен и Велико Търново.

Те бяха посрещани на вратата с питка и шарена сол, а свещите по масите, изработени от наш сънародник, бяха в цветовете на родния трикольор. Входът на заведението също бе украсен от балони в бяло, зелено и червено.

„Идеята за тази хоротека бе на Мая Цикалова (учителка по изобразително изкуство и художник, бел.авт.) която, за съжаление, ни напусна в началото на годината. Мая беше душата на нашата общност тук – винаги усмихната, пълна с идеи и позитивна енергия. Това събитие е посветено на нея”, сподели Краси Георгиева.

Българите в Инсбрук от години се събират и отбелязват заедно родните празници. Те са обединени в две сдружения – културното „Зора” и спортното „Родина”. От скоро имат свое помещение, което улеснява организацията и провеждането на инициативите им. Създали са клуб за народни танци „СамоДиви“, в който малки и големи любители на фолклора се събират, за да потанцуват и обменят опит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари