Българи не могат да влизат от Румъния при Силистра

2
На граничния пункт няма представител на РЗИ, който да проверява здравните документи
На граничния пункт няма представител на РЗИ, който да проверява здравните документи Снимка: Незабравка Кирова / БНР

Административни абсурди

От лятото на граничния пункт между България и Румъния при Силистра има проблем с влизането в страната ни. Оказва се, че това е възможно само за транзитно преминаващите, за ученици и студенти, за погранични работници, на които поне веднъж седмично им се налага да пътуват до страна-членка на ЕС.

Причината – липсва медицинско лице, което да проверява здравната документация – сертификати и тестове, свързани с Covid-19. Затова се стига до натоварване на съседните ГКПП-та – Русе и Дуранкулак.

Станислава Нецова родом е от Мездра и е учила в Румъния. Омъжена е в Констанца и заради това често ѝ се налага да преминава границата с малката си дъщеря. А това, че е български гражданин, не ѝ спестява главоболията при преминаване от едната в другата страна през последните месеци. Признава, че това е голям проблем и стрес за нея и семейството ѝ, предава БНР.

Майката на Станислава - Розита Павлинова, разказа, че неудобствата са всъщност още от март, като само през лятото границата е била отворена и в двете посоки, заради туристите, и от август отново е забранено влизането на граждани през ГКПП Силистра – Кълъраш. Наложило се Павленова да се свързва с различни здравни инспекции, за да може все пак да премине границата, въпреки че имала отрицателен резултат от PCR тест.

Звъннах. Хората ми казаха – не може да пресечете границата, защото няма представител на РЗИ, няма кой да прочете сертификата или PCR теста.

В заповедта на здравния министър от 27 август за ограничаване влизането в страната през Силистра няма посочени мотиви. Но дори и да бъде отменена, от РЗИ имат своя причина за липсата на техен служител на границата, коментира директорът на инспекцията д-р Теодора Начева.

д-р Теодора Начева

Ние нямаме капацитет от кадри, никакъв потенциал от човешки кадри, за да може нашата инспекция да реализира този граничен контрол 24 часа в денонощието, тоест да поддържаме график 7 дена в седмицата.“

За пътуващите до Румъния нашенци остава да организират маршрутите си така, че дори и да напускат пределите на страната ни през Силистра, да се завръщат през някой от другите гранични пунктове.

Парадоксът остава и за онези, които са свикнали да отскачат до намиращата се в съседното румънско село Остров винарна, макар и само на стотина метра от границата. Защото няма да ги пуснат обратно, дори и да имат зелен сертификат или валиден PCR тест.

Снимки: Незабравка Кирова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари