Няма кой да проверява здравните сертификати на ГКПП Силистра

0
Проблеми с влизането в България през пункта край Силистра
Проблеми с влизането в България през пункта край Силистра

Проблеми с влизането в България през пункта край Силистра

Оказва се, че на границата няма медицинско лице, което да проверява здравните сертификатите или останалите документи, свързани с Ковид-19.

Станислава е учила в Румъния, омъжена е в Констанца и често ѝ се налага да преминава границата с малката си дъщеря. Въпреки че е български гражданин, проблемите с влизането ѝ у нас през последните месеци са многобройни, предава Bulgaria ON AIR.

"Лично за мен, това е голям проблем, защото всеки път, когато реша да минавам границата, се започват едни телефонни обаждания. Не можем да се свържем с една част от РЗИ-тата в България. Майка ми не може да мине границата с нас. Пътувам с малко дете и всеки път ситуацията от година насам е почти една и съща. Стресът е много голям", обясни тя.

Бабата Розита Павлинова няма да може да придружи дъщеря си и внучката си, за да им погостува в Констанца.

"Границата просто е затворена. Няма български представител на РЗИ тук и хората нищо не могат да направят", каза тя.

Подобен е проблемът и през "Дуранкулак", защото двете ГКПП-та отсъстват като гранични входни врати според заповедта на здравния министър от 27 август. Проверката ни показва, че това е направено без да се посочват мотиви. Но има и още една причина РЗИ-Силистра да не прати служител на границата.

"Ние нямаме капацитет от кадри, които могат да извършват 24-часов граничен здравен контрол, тоест да поддържаме график 24 часа, седем дни в седмицата", посочи директорът на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева.

Така дори здравният министър да разреши преминаване през ГКПП-Силистра при една следваща заповед, то липсата на кадри в местното РЗИ ще продължи да затваря вратата за влизащите в България, дори да са напълно изрядни. Така Станислава и дъщеря ѝ днес ще отпътуват сами до Констанца, а ако решат да дойдат на гости – ще трябва да минат през "Дунав мост" при Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари