България имала най-тежките атмосферни условия в света

0
Дончо Атанасов обясни, че това е причината за дупките по пътищата
Дончо Атанасов обясни, че това е причината за дупките по пътищата

"Бълагрските пътища работят в едни от най-тежките условия в света. Температурната амплитуда е 70-80 градуса, а през зимата има многократно замръзване и размръзване за един ден",

Това каза днес по БНТ председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. Той обясни, че това са основните причини за дупките по пътищата, а другите са недостигът на пари и фактът, че има участъци, които не са ремонтирани с десетилетия.

Атанасов посочи, че във Великобритания, например температурните амплитуди са 20-25 градуса и при това положение е лесно там да имат добри пътища. На няколко пъти той подчерта, че където са правени ремонти, няма проблеми с отваряне на дупки.

Говорейки за различното финансиране, председателят на управителния съвет на АПИ подчерта, че в Германия за поддръжка на пътищата се дават по 30 хиляди евро на километър, а тук сумата трудно стига 1000 евро. Атанасов подчерта, че служителите на агенцията ще кърпят дупките винаги, когато е възможно, но това няма да се прави когато има вода и като има вода и вали сняг.

Ръководителят на пътната агенция каза, че с въвеждането на тол системата за плащане на преминаването по пътищата до 3-4 години първокласните пътища ще се преведат в добро експлоатационни състояние. Ден по-рано министърът на регионалното развитие Николай Нанков обеща 6-7 години след пускането на системата всички републикански пътища да са отлични.

Дончо Атанасов посочи, че българската тол система ще е най-модерната в Европа и за разлика от тази в Германия, въведена след период от 7-8 години, при нас тя ще заработи за година-година и половина.

В отговор на въпрос, ръководителят на пътната агенция каза, че и това лято ще има ремонти по пътищата, но те ще бъдат съобразени с трафика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари