Бактерия се храни с пластмаса

0
Природата отвръща на удара
Природата отвръща на удара

Природата започва да отвръща на струпването на огромни количества от боклуци в почвата, реките и океаните, като развива бактерия, хранеща се с пластмаса, пише The Guardian.

В публикация в журнала Science екип от японски изследователите описва вид бактерия, която е в състояние да разгради молекулярните връзки на една от най-употребяваните пластмаси в света - полиетилен терефталат (РЕТ) или полиестер.

Японският екип е проучил стотици проби от полиестерни отпадъци, преди да се натъкне на колония от организми, използващи пластмасата като хранителен източник. Допълнителни тестове са установили, че за шест седмици бактерията почти напълно разгражда пластмаса с ниско качество.

“Това е първото обстойно изследване - изглежда, че е извършено много внимателно, което съм виждала и което показва, че бактерия разгражда пластмаса,” казва д-р Трейси Минсър от Океанографския институт “Уудс Хоул”. Молекулите на РЕТ са свързани здраво, отбелязва проф. Уве Борншойер в придружаваща публикация в Science. “Доскоро не познавахме организми, които са в състояние да го разградят,” изтъква той.

Първоначалните генетични анализи разкриват, че е възможно бактерията, наречена Ideonella sakaiensis 201-F6, да е развила ензими, разграждащи РЕТ в отговор на натрупването на пластмаса в околната среда през последните 70 години. Една трета от всички пластмаси се озовават в природата, като 8 милиона тона попадат в океаните всяка година.

РЕТ представлява почти една шеста от световното годишно производство на пластмаса, равняващо се на 311 милиона тона. По данни на Световния икономически форум малко повече от половината се събира за рециклиране, а много по-малко количество наистина се преработва и използва повторно.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари