Бъдещето на ТЕЦ-те на въглища е под въпрос

0
България е силно зависима от централите, работещи на въглища - те осигуряват 40% от електроенергията
България е силно зависима от централите, работещи на въглища - те осигуряват 40% от електроенергията Видео: bTV

България е на енергиен кръстопът.

От бъдещето на въгледобивната промишленост зависи съдбата на много хора. Един от тях е Любомир. „Повече си е от работа, защото съм бил на 24 години, когато влязох в мината, под земята. До ден днешен работя. Друга работа не виждам как може да започна”, сподели миньорът пред bTV.

В мината, в която работи Любомир, днес има около 160 души. Преди, те са били над 2000. А бъдещето не изглежда никак розово. „Имаме запаси за още пет години, които са достъпни по открит начин. След това вероятно ще пристъпим към поетапно закриване на предприятието”, посочи Георги Стоянчев, съсобственик на мина „Бела вода”.

България е силно зависима от централите, работещи на въглища.

Тяхното място е ключово, те са основни базови мощности в българската енергетика и на практика българският електроенергиен сектор не би могъл да съществува, да функционира нормално без този тип производители на електрическа енергия”, допълни енергийният министър Теменужка Петкова.

Европейският съюз планира всички ТЕЦ-ове, работещи на въглища, да спрат работа до 2030 г. Това представлява сериозно предизвикателство за нашата страна, тъй като те осигуряват около 40% от електроенергията.

Ще спрат ли работа ТЕЦ-овете, работещи на въглища и каква е стратегията на държавата?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук