Баба Дора посрещна Мая Манолова с козичка адашка

2
За 60 минути ветеринарите са съсипали живота на Дочка - най-засегнатият животновъд в Шарково
За 60 минути ветеринарите са съсипали живота на Дочка - най-засегнатият животновъд в Шарково Видео: Флагман

След министри, депутати и партийни лидери боляровското село Шарково посрещна и омбудсмана Мая Манолова.

Днес тя посети населеното място и проведе разговор с местните, които се вдигнаха на бунт заради поголовното избиване на животните им.

Десетки недоволни чакаха омбудсмана на площада в центъра, за да видят как и по какъв начин общественият посредник ще им помогне.

Първи с Мая Манолова разговаря най-засегнатият животновъд в района - Дочка Панайотова. 800 овце и кози са евтаназирани от огромното й стопанство, където днес вече цари гробна тишина. Точно 60 минути били необходими на ветеринарите, за да съсипят целия й живот, всичко изградено дотук, оплака се тя.

Животновъдите недоволстваха от това, че нито една институция не ги е уведомила за взетата мярка, а когато протестирали и затворили главния път до селото, ветеринари заобиколили и влезли в населеното място по черен път, за да умъртвят животните.

Стана ясно, че обещаното от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов минимално обезщетение от 190 лв. не ги удовлетворява. Те настояват щом мерките се изпълняват по европейски директиви, изплатената сума да бъде също по стандартите на Европа. Мая Манолова попита местните какво обезщетение би било справедливо. Според хората дори сумата да стане около 240-250 лв., каквато е вероятността с допълнителните отпуснати средства, пак не е достатъчна. Най-малко 300 лв. на умъртвено животно поискаха те.

На въпрос на Флагман.бг какви мерки ще предприеме, Мая Манолова отговори:

"Ще напиша препоръка на министъра на земеделието. Ще отида лично на място и ще разговарям с него, за да си мобилизира чиновниците да дойдат тук на място и наистина да направят конкретна оценка на всяко пострадало домакинство, на убитите животни, на пропуснатите ползи. Ще настоявам да се възстанови стойността на убитото животно и поминъка. В противен случай регионът е заплашен от обезлюдяване".

След площада Мая Манолова се отправи към къщата на една от най-известните през последните дни жена - баба Дора, чиято снимка с козичката й разплака цяла България. Възрастната жена очакваше омбудсмана с надеждата да чуе хубави новини, че стадото й ще остане живо. Това обаче най-вероятно няма да стане. Живата верига, в която участваха хора от цялата страна, успя да спре ветеринарите да влязат в имота й, за да умъртвят 160-те кози и яренца. Засега заповедта няма да бъде изпълнена, но само засега. Очаква се до няколко дни и нейните животни да бъдат евтаназирани.

Баба Дора и Мая Манолова заедно влязоха при стадото на възрастната жена, където омбудсманът се запозна с адашката си.

Сред политиците днес в Шарково бе и Атанас Зафиров - член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари