Такива хубави дечица ми ги избиха невинни!

0
В Странджа след чумата - тишина, полиция и гняв
В Странджа след чумата - тишина, полиция и гняв Видео: bTV

В Шарково започна дезинфекция на стопанствата с унищожените животни.

Селото остава отцепено от полиция. В Болярово, където беше установена ферма със съмнения за чума и днес стопаните й отказаха да пуснат ветеринарите за втора проба.

Втори ден Шарково остана без достъп. За да се срещне с нас, Тодорка Сакалиева (Баба Дора) дойде до полицейската блокада, информира bTV.

Такива хубави дечица ми ги избиха невинни! Цял кордон жандармерия дойде, опасаха там и разбрах, че ще стане така… не можеш нищо да направиш!”, разказа жената. Опитала да разубеди ветеринарите да не евтаназират здравите животни.

Да се откаже от животновъдството е решила  Дочка Панайотова. Жената често посещава мястото, където са загробени овцете й: „Те ни разсипаха, те ни унищожиха! Каква смелост да имам аз от тук насам да купя нови животни, нямам тази смелост!”

Стопаните на фермата със съмнения за чума в Болярово настояват прокуратурата да се намеси при вземането на повторни проби от овцете. „Искам черно на бяло да видя как БАБХ е пратила към лабораторията, как лабораторията е върнала моите изследвания… Защо прокуратурата не се задейства, вижда, че има нередности?!”, категоричен е овцевъдът Тошко Димитров

Пред фермата им се преместиха защитниците на животните от Шарково.

За да се ограничи разпространението на заразата, зоната за наблюдение се увеличава с още 10 километра. Това реши областният кризисен щаб.

Над 1 млн. лв. помощ за стопаните

Държавен фонд „Земеделие“ извърши първите плащания за покриване на загуби от нереализирано мляко, затруднения при изхранването на животни и др. за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати и ограничени поради заболяването чума по дребните преживни животни.

170 земеделски стопани от седемте общини с въведени ограничения заради чумата (PPR) ще получат общо около 1 060 000 лв. или по 55 лв. на овца/коза от помощта.  Очаква се в следващите дни парите да бъдат достъпни по сметките на стопаните.

Плащанията са по подадените заявления от 19-20 юли, като обезщетения ще получат не само стопаните на евтанизираните животни, но и всички останали, които подлежат на възбрана за реализиране на млечни и месни продукти извън ограничената зона.

Помощта е допълнение към вече изплатените на стопаните обезщетения за евтаназирани животни.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари