Автобусните превозвачи ще трябва да се регистрират по ДДС

0
Погват нелегалните транспортни бусове
Погват нелегалните транспортни бусове

Управляващите и транспортният бранш се договориха за мерки срещу нелегалния превоз на пътници и товари.

Това стана след няколкочасова среща на финансовия министър Владислав Горанов и транспортния Росен Желязков, след която те обявиха мерките срещу сивия сектор, пише Монитор.

По поръчение на премиера Борисов са набелязани следните мерки: автобусните превозвачи ще трябва да се регистрират по ДДС. По думите на министър Горанов промяната в закона ще бъде направена сравнително бързо, за да бъде гласувана от депутатите.

Гранична полиция ще прави анализи на трафика от бусове по границите. Въз основа на данните ще бъдат идентифицирани рискови ванове, които се подозират за нерегламентиран превоз. Според Горанов най-често тези „превозвачи“ са физически лица, които са безработни или социално слаби. Те ще бъдат проверени от НАП. “Това е по-скоро черен сектор, отделно в транспортния бранш има наистина сив сектор“, коментира още финансовият министър.

„За да са достатъчни субсидиите за превоз на пътниците като ученици, пенсионери, държавни служители, военни и военноинвалиди, ще бъде променен моделът за финансиране“, обяви Росен Желязков.

На срещата станало ясно, че всяка година държавата отделя 111 млн. лева. Само за 2019 г. сумата е нараснала с 4 млн. лева, но средствата достигат само за 45% от общата сума на издадените субсидирани билети от транспортния бранш.

Следващата седмица ще станат ясни конкретните срокове за обсъдените днес промени. Сред тях са нова методика на автогарите, промяна на разписанията по републиканската транпосртна схема. Браншът е предложил вече на управляващите конкретни текстове за промяна в законодателството.

Транспортният бранш от няколко години се опитва да привлече вниманието върху проблема. Преди дни обявиха протестна готовност, за да защитят правата си.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари