Австрия ще забрани газовите котли в новите сгради

0
Австрия обновява своя закон за отопление от възобновяеми източници, за да намали огромната зависимост на страната от Русия
Австрия обновява своя закон за отопление от възобновяеми източници, за да намали огромната зависимост на страната от Русия

Австрия обновява своя закон за отопление от възобновяеми източници, за да намали огромната зависимост на страната от Русия

Страната преустановява продажбите на котли на изкопаем газ и изисква нагревателите на нефт и въглища да бъдат заменени със зелени опции.

Един милион домакинства в Австрия се отопляват с газ, което представлява около една четвърт от потреблението на газ в страната. Австрия е една от най-зависимите в ЕС от руския газ, тъй като над 80% от нейния газ се внася от Кремъл.

„Всеки газов нагревател, от който се отказваме, е крачка от нашата зависимост от руския газ“, обясни австрийският министър на екологията и климата Леоноре Гевеслер в прессъобщение в понеделник (13 юни), цитиран от EURACTIV.

Продажбата на нови газови котли ще бъде забранена от 2023 г. Първоначално беше планирано това да се случи от 2025 г. Продажбите на системи за отопление на нефт и въглища бяха забранени от 2020 г. Сега правителството ще забрани ремонта на тези системи с преработката на закона за възобновяемото отопление..

„Всеки апартамент и всяка къща, която топлим с устойчиви горива, ни прави по-свободни и по-малко податливи на изнудване. Ето защо газовото отопление в новите сгради ще остане в миналото от 2023 г. нататък“, добави Гевеслер.

От 2025 г. правителството дори ще започне да прави задължителна замяната на отоплителните системи – особен стари системи за отопление на нефт и въглища, закупени преди 1980 г. Цялото отопление на петрол и въглища трябва да бъде прекратено до 2035 г., съгласно плана на правителството.

„До 2040 г. всички газови отоплителни системи в Австрия трябва да бъдат заменени с модерна, възобновяема отоплителна система или да работят с биогаз“, се казва в прессъобщението. Австрия се стреми към климатична неутралност до 2040 г.

Финансиране

За да се улесни преходът и да се ускори намаляването на зависимостта на страната от Русия, ще бъдат предоставени държавни субсидии.

„Подкрепяме хората да преминат към възобновяеми отоплителни системи като пелети или термопомпи със 7500 евро. Освен това във федералните провинции ще има субсидии. А за хора със скромни доходи ние плащаме цялата замяна“, обясни Гевеслер.

Този ход също се използва като начин за намаляване на напрежението върху потребителите заради рекордно високите цени на енергията.

„С оглед на войната в Украйна, зависимостта от руския газ е лошо развитие, което също става все по-скъпо за потребителите“, подчерта финансовият министър Магнус Брунер.

Опозиционните партии разкритикуваха прибързания характер на пакета, липсата на консултации със заинтересованите страни и предполагаемата тенденция на австрийското правителство да се фокусира върху „показни“ съобщения.

„Разумните мерки, които работят, рядко се съобщават. Това се отнася както за борбата срещу инфлацията, така и за осигуряването на енергийните доставки за австрийското население“, коментира Алоис Шрол, говорител по въпросите на енергетиката на опозиционната Социалдемократическа партия.

Отказ от руския газ

Намаляването на зависимостта на Австрия от руския газ става все по-неотложно, тъй като – за разлика от Германия, която намали вноса си от Русия почти наполовина от началото на 2022 г., Австрия увеличи вноса си от началото на годината.

Според изчисленията на либералната партия, Австрия е внесла 87% от газа си от Русия през март 2022 г.

Попитана за това, министър Гевеслер коментира: „За мен решаващият фактор в края на годината е: Какво постигнахме с всички мерки, които предприемаме сега?“, каза тя пред обществената телевизия ORF на 13 юни.

„Наистина правим всичко възможно, за да не доставяме руски газ“, добави министърът.

Засега изглежда, че силното противопоставяне на Австрия срещу ембаргото върху руския газ ще продължи, тъй като се прилагат средносрочни мерки като постепенното спиране на газовите котли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Локи
    Навсякъде се управлява от хора без знания и с много промити мозъци Европа ще бъде затрита от големият брат Америка. Тъжно!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари