Австрия иска да въведе данък за интернет гигантите

0
Ще е справедливо ГАФА да плащат справедлив дял от данъците, заяви Себастиан Курц
Ще е справедливо ГАФА да плащат справедлив дял от данъците, заяви Себастиан Курц Снимка: Technology

Австрийският канцлер Себастиан Курц се ангажира страната да обложи с данък дигиталните гиганти "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук" и "Амазон", наричани обобщено ГАФА.

По този начин той ще последва Франция, която обяви, че смята да направи същото от 1 януари, съобщава БТА.

"Ще е справедливо гигантите от дигиталната сфера, действащи в Европа, да плащат справедлив дял от данъците. Освен евентуалната норма на европейско ниво, ще действаме и на национално равнище. Ще въведем дигитален данък в Австрия", заяви Курц.

По думите му страните-членки на ЕС "по принцип са съгласни, че има нужда от такова облагане".

"Целта е да обложим предприятия, събиращи колосални приходи онлайн, върху които не плащат на практика никакъв данък", уточни Курц.

Канцлерът е възложил изпълнението на задачата на своя финансов министър Хартвиг Льогер, който ще представи подробности за новия данък в началото на януари. След това дигиталният данък ще влезе в сила в рамките на фискалните реформи, замисляни от австрийския кабинет до 2020 г.

От своя страна френският данък за дигиталните гиганти няма да обхваща само преките продажби, но и приходите им от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни. Според действащото европейско законодателство американските хай тек гиганти могат да декларират всичките си европейски приходи в произволно избрана страна-членка на общността и на практика се насочват към държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург. Така дигиталните компании плащат в ЕС като данъци средно 9 на сто срещу 23 на сто за останалите фирми, изчисли еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

За вземане на решение по данъчните въпроси се изисква консенсус на всички страни от ЕС, но проектодирективата, целяща по-ефикасно облагане на ГАФА, среща съпротива от страна на Ирландия, Дания и Швеция, съмнения изразява и Германия.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари