Защо Малта получава 3 пъти повече дози от България, пита канцлерът на Австрия

0
Лидерите на ЕС приеха принципа на равномерно разпределение на глава от населението, но Курц твърди, че има индикации за сключени сделки с фармацевтични компании в рамките на Борда на ЕС за ваксиниране, които подкопават това
Лидерите на ЕС приеха принципа на равномерно разпределение на глава от населението, но Курц твърди, че има индикации за сключени сделки с фармацевтични компании в рамките на Борда на ЕС за ваксиниране, които подкопават това Снимка: БГНЕС / архив

"Дозите ваксини срещу COVID-19 не се разпределят равномерно в рамките на Европейския съюз според населението на страните членки, както беше договорено. Малта* е на път да получи три пъти повече дози ваксини спрямо населението си до края на юни в сравнение с България*"

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в петък, призовавайки за прозрачност и разрешаване на проблема, предава Reuters, цитиран от Дневник. Той добави, че някои държави ще са ваксинирали своите граждани до май, докато други ще имат нужда да продължават до края на лятото или есента. По думите му Австрия е приблизително по средата.

Курц каза, че с други европейски лидери са споделили данните си за доставките тази седмица, за да получат по-ясна картина и е установил, че има нарастващи различия между държавите-членки.

"Доставките не се правят в съответствие с населението. Очевидно има и планове този процес да се засили през следващите месеци и разликите между държавите-членки да станат все по-големи", уточни той.

Лидерите на ЕС приеха принципа на равномерно разпределение на глава от населението, но Курц твърди, че има индикации за сключени сделки с фармацевтични компании в рамките на Борда на ЕС за ваксиниране, които подкопават това.

"Договорите на този орган са тайни и аз не съм ги виждал. Има обаче индикации, че там се е състоял така наречения базар, където са били постигнати допълнителни споразумения между държавите-членки и фармацевтичните компании", каза австрийският канцлер.

*Към 2019 година населението на Малта наброява 514 564 души.

*Според последното преброяване у нас, също през 2019 година, жителите на страната ни са 7 милиона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари