Google отхвърли обвиненията на ЕС в злоупотреба

0
Отговорът е пристигнал в Европейската комисия в четвъртък следобед
Отговорът е пристигнал в Европейската комисия в четвъртък следобед

Интернет гигантът изпрати своя отговор на обвиненията срещу него от конкуренти, които провокираха мащабно разследване на Европейския съюз срещу него, съобщава The New York Times. В отговора си Google категорично отхвърля обвиненията, че дава предимство на собствените си услуги в търсачката си.

Отговорът е пристигнал в Европейската комисия в четвъртък следобед. Той трябваше да бъде предаден на ЕК до 31-ви август, след като комисията на два пъти удължи срока за това по молба на Google. ЕК започна проверка след получени жалби от конкуренти на Google, които твърдят, че услугите им не са коректно поставени в търсачката на интернет гиганта, която дори взима съдържание от тях за своя изгода.

Кент Уолкър, главният правен консултант и адвокат на Google обяви в блога на компанията, че тя по никакъв начин не е навредила на конкуренцията в интернет. Според него има много конкуренти, включително големи имена като Amazon и eBay, които се съревновават наравно с всички останали за челно място в резултатите на търсачката.

Според Уолкър, Google не само не вреди на конкуренцията, а през последното десетилетие е изпратила около 20 млрд. референции до други компании, което е довело до увеличение на техния интернет трафик с 227%.

Google смята, че всякакъв опит за промяна на начина, по който компанията изобразява или избира резултатите в търсачката си, може да навреди на качеството и стойността им, казва още адвокатът на интернет гиганта. "Ние вярваме, че предварителните заключения на комисията са грешни както фактически, така и правно и икономически", заявява Уолкър. За сега Google не коментира другото разследване на ЕС, което е срещу платформата Android, но то е в по-ранна фаза.

Европейската комисия за сега не е коментирала отговора на Google. Предстои разследващият екип да се запознае с него. Целият отговор е 150 страници, като се очаква ЕК да се допита и до жалбоподателите за тяхното мнение. Те обаче вече заявиха позиция: "Google разби конкуренцията. Интересите на потребителите са наранени и плащат по-високи цени", обяви Томас Виндже, адвокат на компанията FairSearch Europe, която представлява интересите на жалбоподателите.

Очаква се ЕК да вземе окончателно решение по темата до края на тази година, като това е оптимистичната прогноза. Google и жалбоподателите тепърва ще лобират активно интересите си. Максималната глоба, която може да бъде наложена на Google е 10% от приходите й за последната година преди издаването на решението или между 6 млрд. и 7 млрд. долара.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари