Атракционният ретровлак пристигна в Русе

1

Днес, 22.10.2016 г., отбелязахме тържествено 150 години от появата на железопътния транспорт в България с построяването на първата железопътна линия Русе – Варна.

Празникът, посветен на първата жп линия в България бе съпътстван  с атракционно пътуване на Юбилейна композиция, теглена от парен локомотив, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – „Корона експрес”.

Атракционният влак стартира своето пътешествие от Варна и по време на своето пътуване спира на гарите Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Музея на транспорта и съобщенията в Русе, следвайки маршрута на първата железопътна линия.

Последната спирка на композицията бе Централната гара в Русе, където тържествено се отбеляза тази знакова годишнина.

Стотиците жители и гости на Русе, които се бяха събрали на перона се насладиха на виртуозните изпълнения на Фолклорен танцов театър „Найден Киров”.

Приветствия бяха поднесени от г-н Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” и г-н Димитър Костадинов, управител на „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД.

Сред официалните гости бяха още народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе и неговите заместници Станимир Станчев и Валентин Колев, Пламен Стоилов, кмет на община Русе, кметове на населени места и други.

Областният управител на област Русе връчи поздравителен адрес на г-н Димитър Костадинов и поздрави организаторите за организирането и реализирането на това изключително събитие. Събитие, което ни връща 150 години назад, когато  в нашия забележителен град са се случили много от първите неща в България. Именно в Русе са положени основите на българските железници.

Приветствие беше поднесено и от г-н Пламен Стоилов, кмет на община Русе.

По-късно официално се откри юбилейна плоча от г-н Милчо Ламбрев, а всички желаещи имаха възможност да си направят снимки с  ретро влака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари