Атанас Славов: Изборът на Борислав Сарафов е прибързан и поражда въпроси

0
Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и извършен, коментира правосъдният министър
Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и извършен, коментира правосъдният министър Снимка: Пресцентър Да, България

Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и извършен, коментира правосъдният министър

"Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Изборът му трябва да бъде легитимиран и оправдан публично“, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов по повод днешното решение на прокурорската колегия за излъчване на временно изпълняващ главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев.

Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и извършен по няколко причини. Първо – авторитетни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) изразиха мнение, че пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията (бел.ред прокурорската колегия във ВСС), без да се ангажирам дали това е спорно, или безспорно”, коментира Славов пред журналисти в Народното събрание.

“На второ място – преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, беше важно първо да се изготви профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. И на трето място, трябваше да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва“, добави той.

На въпрос какви са очакванията след първите заявени позиции на досегашния заместник-главен прокурор и ръководител на националното следствие, Славов отговори: „Доколкото разбирам, г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Надявам се Борислав Сарафов да изпълни със съдържание заявката, която дава“.

Правосъдният министър заяви, че управляващото мнозинство няма да се откаже от конституционните промени и от промените в Закона за съдебната власт. “Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов…“, каза той.

Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който до голяма степен беше лишен от достатъчна публичност и аргументация. В този смисъл, остават въпроси и въпросите, които задавате, са напълно легитимни“, заяви още министърът.

На въпрос какви са очакванията спрямо поисканите имунитети, министър Славов отговори: “Както внасянето на искането за свалянето на имунитети, така и оттеглянето трябва да е въпрос на професионална и независима преценка. Надявам се новото ръководство на прокуратурата да има тази независима преценка”.

Той обяви, че ще постави въпроса за връзките на Борислав Сарафов с Петьо Петров – Пепи Еврото от аферата „Осемте джуджета“ пред пленума на ВСС. „Тъй като аз съм получил искане от Антикорупционния фонд този казус да бъде разгледан във Висшия съдебен съвет, аз ще го поставя. От членовете на Съвета зависи какво отношение ще вземат за него.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Читател
    Отишел г-н Славов на "гарата",но влакът заминал.ПП-ДБ,ИТН,БСП,В-Е и те имаха билети за този влак,но останаха на перона за следващия,който я дойде,я не дойде.
  • 2
    1
    вярно е, славов
    Забравили са да питат пп и дб нали?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари