Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще заведе съдебно дело срещу държавата

2
Искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст
Искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст

Искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст

"В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди". Това каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя, цитирана от БНТ. По думите ѝ около 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата, каза още Събева. По думите ѝ искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост". Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба „Обичам живота“, която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени врати ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания „Безброй чудеса". Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по социалните дейности и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община.

В 18:30 ч. днес НДК ще бъде осветен в лилаво - цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да присъстват евродепутатът Цветелина Пенкова, както и Деница Сачева, председател на парламентарната комисия по социална и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столична община и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Ама са и нагли до 2
    ТЕЛК. Точка. Кажи каква работа да и дам? На шивашка машина? Че да си разпробие ръката? На каса в магазин? Да се запени, гърчи и напикае пред клиенти? Да ми събори рафтове със сувенири в бутиков магазин? Като портиер, който от главоболие не може да наблюдава мониторите? Човек, съчувствам на болката, но кажи какво се очаква АЗ да направя?
  • 2
    2
    Стефан
    Познавам в Русе жена на 21г. с лека форма на епилепсия. Вече три години си търси работа, но никой не иска да я назначи като чуе за диагнозата й. Тя няма епилептични припадъци а само главоболие. Жената се чуди как да се оправя в живота.
  • 3
    1
    Ама са и нагли!
    Родили са дефектни, ами това е. Изтеглили са късата клечка от генетичната лотария. Ще си го страдаш и това е! И аз искам да съм Роналдо.. И изобщо, хайде държавата да започне да си върши работата! Почти няма епилептик, който да не е шофьор. Казвам ви го като човек, който видя с очите си колега, който започна да се гърчи с пяна на устата на шофьорското място. И този ме е возил месеци наред! В същата секунда напуснах простата кабеларка. Как не ме е убил си остана щастлива загадка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари