Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, ЕС трябва да действа бързо!

1
Министърът на финансите призова Съвета ЕКОФИН за бързо решение за използването на замразените руски активи
Министърът на финансите призова Съвета ЕКОФИН за бързо решение за използването на замразените руски активи Снимка: Министерство на финансите

Министърът на финансите призова Съвета ЕКОФИН за бързо решение за използването на замразените руски активи

Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел. В рамките на дневния ред Белгийското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите си в сферата на финансите и икономиката за първите 6 месеца на годината. Съветът одобри заключенията относно доклада за механизма за предупреждение за 2024 г. и годишния обзор на устойчивия растеж за 2024 г. Съветът също така одобри препоръката за 2024 г. относно икономическата политика на Еврозоната, съобщиха от Министерство на финансите.

Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи. Министър Василев заяви, че ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо. Изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари. Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна. В заключение, министър Василев призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Хееее
    Тоз пък от кога почна да разбира от положението в Украйна? Тук без война ни докараха до предвоенна обстановка,тръгнал коментари да прави.Нито казарма е ходил,нито деца направил,какво прави изобщо? Счетоводни услуги.....
  • 9
    3
    hahahha
    Какво стана? Преди всичката пропаганда обясняваше как "крайна" е завлядяла до Камчатка и има граница с Аляска, сега друго излиза? Нима е възможно евроамериканските комунисти да лъжат?! Това не го вярвам,
  • 13
    2
    Анчо
    Айде бегай да оправиш на Украйна финансите.
  • 16
    1
    ГАЦО
    Шарлатанчето Кокорчо мам-а ти и бо--ук ти Българин ли си бе ма---а за Българите не гледаш,а и ти като тагаренко за укрите отрепки
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари