Асен Василев: Позорна е позицията на президента за въоръжаването на Украйна

0
Василев каза, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”
Василев каза, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром” Снимка: Фейсбук, NOVA

"Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи", заяви Василев

„Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната”, предаде NOVA

Преди това Василев каза, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. По този интерконектор ще можем да доставяме 3 млрд. куб. м. газ на година плюс 2 милиарда, ако го разширим. Но всъщност от южна посока – от Гърция и Турция можем да доставяме общо към момента, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.

„Още февруари, по съществуващите капацитети и връзки с Гърция и Турция, резервирахме капацитети на LNG терминалите, така че в рамките на 24 часа да можем да отреагираме и това да не застраши подаването на газ към българските потребители”, каза Василев.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    хахахах
    Кокорчо много сербез, бе, ама ще изяде сопата здраво той, злобарчето фашистко ! А Кирчо, като стигне в Украйна, хич да не се връща, няма смисъл !
  • 9
    3
    Деливерски
    Да определиш позицията на президента Р.Радев по отношение на "братска" Украйна като позорна,красноречиво говори,че ти А.В.си много далеч от политическите процеси у нас.Не можете да продължите "промяната" която демонстрирате,без знанието и съгласието на българския народ.По време на избори,пред урните ще отиде нашият народ,а Х.Мустафа или Джо Байдън!
  • 10
    2
    Хм...
    Аз пък смятам, че уСрайна скоро няма да я има на картата. Или поне не и това, което беше. По-вероятно е да се самопровъзгласи някоя нова автономна република, именуваща се примерно Руслайна или Новорусь...
  • 18
    1
    Фашага
    Хей мекере продажно плащането те казаха как ще става .А ти тарикат ще купуваш от краварите на каква цена А Забихте България ей
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари