Асен Василев назова три спешни мерки срещу шоковите цени през зимата

0
За съжаление служебното правителство е с "вързани ръце" и не може да смени бордовете, където това е необходимо, коментира той енергийната криза
За съжаление служебното правителство е с "вързани ръце" и не може да смени бордовете, където това е необходимо, коментира той енергийната криза Снимка: БГНЕС

За да няма шокови цени през зимата трябва да се вземат три спешни мерки

Това каза във Велико Търново бившият служебен министър на финансите Асен Василев:

  • да се вземе азерски газ,
  • да се пуснат каскадите от един гигават, което драстично ще стабилизира цените, както и
  • да се оформят дългосрочни договори от 6 и 12 месеца на електроенергийната борса, които да покриват 80 процента от потреблението, за да се гарантира устойчивост на цените на пазара.

"Ако това не се направи шансът да има шокова цена е много голям", отбеляза Василев. За съжаление служебното правителство е с "вързани ръце" и не може да смени бордовете, където това е необходимо, за да бъдат смените в държавен интерес, а не в частен, коментира той по повод кризата с цените на електроенергията и горивата, цитиран от БТА.

В интервю за Dir.bg през август Асен Василев (тогава министър) каза, че служебното правителство е заварило "ПАВЕЦ плюс цялата каскада в ремонт, който де факто означава, че 1 гигават от мощностите, които могат да бъдат бързо пускани и спирани, не са налични". "Т.е. извадихме 1 гигават от най-ключовите мощности за овладяване на пиково търсене, както се случи тук, в летния пик, което доведе до по-ниско предлагане на борсата и на тези пикови цени, които видяхме."

Финансирането на предизборната кампания на коалицията "Продължаваме промяната" ще бъде изцяло от дарения, направени от съмишленици и приятели, каза на вой ред бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков, който заедно с Асен Василев представляват коалицията.

Петков подчерта, че всички дарения идват от хора, които покриват критериите на политическия проект, като повечето са от собственици на IT фирми.

Във Велико Търново бившите министри в служебния кабинет и съучредителите на партия "Продължаваме промяната" се срещнаха със граждани и симпатизанти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари