Асен Василев: Минималната заплата няма да бъде повишавана още веднъж тази година

0
Голяма част от антикризисните мерки бяха подкрепени от работодатели и синдикати, каза финансовият министър
Голяма част от антикризисните мерки бяха подкрепени от работодатели и синдикати, каза финансовият министър Видео: Кис 13

Абсолютно неразумно е в рамките на една година два пъти да се сменя основен параметър - това няма как да осигури предвидима среда за бизнеса, обясни финансовият министър

Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от работодателите и синдикатите, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Министър Василев заяви, че е било обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли и съответно - 1 октомври, предава БТА.

Основният пакет от мерки е насочен към източниците на инфлацията: по линия на вносните горива - газ, петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, която от януари досега се вдигна над три пъти. С този пакет антикризисни мерки очакваме няколко основни ефекта - да се овладее отчасти ефектът на повишените цени на горивата, а, от друга страна, семействата и най-уязвимите групи да имат повече разполагаем доход, за да посрещнат по-високите сметки, които към момента имаме, каза Василев.

КНСБ няма еднозначно мнение по пакета с мерки, заяви Любослав Костов, икономически експерт от КНСБ. Той посочи, че част от мерките подкрепят, към други са по-резервирани. Според нас няма мерки за подкрепа на домакинствата от гледна точка на техните доходи и компенсиране на загубата на покупателна способност, каза Костов.

Като положителни той определи мерките за облекченията за млади семейства, предвиждащи намаляване на данъчната основа за първо и второ дете. Синдикалистът настоя за ръст на доходите за хората в бюджетната сфера и за увеличаване на минималната работна заплата още веднъж от 1 юли на 760 лв.

От КНСБ заявиха, че не очакват ефект от диференциране на ставката на ДДС на хляба и предложиха спад на общата ставка ДДС от 20 на 15 процента, както и по-широка обществена дискусия по темата.

Като цяло този пакет би трябвало да бъде приветстван като посока. Ние не сме против почти милиард и половина българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите, заяви Асия Гонева, от КНСБ. Тя отбеляза, че нямат „еднозначна“ подкрепа към целия пакет от антикризисни мерки на правителството.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че те смятат, че има два проблема. Единият е инфлацията, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската, средно 40 процента ръст на цени на производител, каза Велев. Той отчете, че това е единият проблем, който за момента не е достатъчно адресиран и, според това дали ще бъде адресиран в следващите дни, от АИКБ ще подкрепят или няма да подкрепят мерките.

Днес ние нямаме яснота за май - юни и нямаме никаква яснота за 1 юли, коментира компенсациите за цените на електроенергията за бизнеса председателят на АИКБ. По думите му високата инфлация, освен че обезценява текущите доходи, обезценява и спестяванията на хората и способността на предприятията да правят инвестиции. Това е възможността - ръст на икономиката за увеличаване доходите на хората, коментира Велев. От АИКБ не подкрепят увеличаването на 20 процента на ДДС за туризма, пивоварите и винопроизводството. Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа на скъпите горива на гражданите. Подкрепят се всички, а би следвало да се подкрепят тези, които не могат да си го позволят – с по-ниски доходи. Ние оставаме в очакване на решението за компенсиране цените на електроенергията от 1 юли, каза Велев и добави, че това ще съвпадне с решението на КЕВР за новия регулаторен период.

Финансовият министър Асен Василев отговори категорично, че минималната работна заплата няма да бъде повишавана още веднъж тази година. "Абсолютно неразумно е в рамките на една година два пъти да се сменя основен параметър - това няма как да осигури предвидима среда за бизнеса", каза Василев. Той коментира, че мерките не са проинфлационни, тъй като не увеличават бюджетния дефицит на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Истината
    Че то като се обложи минималната заплата с данъци и осигуровки, остава едно нищо. Управляващите в последните 2-3 десетилетия такава "хуманност" показаха и към българските пенсионери, че и сега ги прецакват с мижави пенсии, дето едва стигат за хляб и лекарства. Дори Б.Борисов в началота на 12 годишното си управление цели 4 - четири години не повиши пенсиите и с 1 стотинка. Има и доста хора, вече пенсионери, които са плащали между 5 и 20% т.н. ергенски данък върху бруто заплатите си. Тях дали, кога и как ще ги компенсират ли по някакъв начин? Те са по-важни от всякакви други чужденци, защото са давали голяма част от доходите си, за да има за българските деца. .
  • 3
    4
    Вечния
    Няма да я увеличава, защото иска да ни промени, чрез геноцид спрямо собствения си народ, вероятно.
  • 4
    3
    тоди
    Ами спри тогава инфлацията, годподин-министър!
  • 4
    2
    Krakra
    В никакъв случай да не се увеличава . Тъкмо чистата минимална се изравни с минималната пенсия, трябва да сме равни. Какви са тия глезотии да си плащат сметките, децата да си хранят, на почивки да ходят. Само кисело мляко и хляб, за да са послушни
  • 11
    1
    Калитко
    Па вземеш да я намалиш, ще е най-разумно, че в евра ще е много голяма.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари