Асен Василев: Ще променим минималната заплата от 1 януари 2024 година

3
Финансовият министър посочи, че пенсиите се вдигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени
Финансовият министър посочи, че пенсиите се вдигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени Снимка: БГНЕС

Финансовият министър посочи, че пенсиите се вдигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени

Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в средата на годината, това ще стане от 1 януари 2024 година, каза днес пред журналисти във Варна финансовият министър Асен Василев. Той припомни, че е заложено тя да бъде 50 на сто от средната заплата за тази година. По думите му конкретният размер на минималната ще стане ясен към декември месец.

Процедурата за подготовката на държавния бюджет за 2024 година е започнала вече, допълни Василев. Според него същинската работа обаче ще бъде през август и септември, за да може октомври бюджетът да бъде внесен в Народното събрание.

Три процента бюджетен дефицит няма доведе до орязване на социални разходи, допълни министърът. Той посочи, че пенсиите се вдигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени, във всички болници минималната заплата достига 1500 лева за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите. За втора година се увеличават майчинските, запазват се или се разширяват всички социални плащания, заложени през миналата година, допълни Василев. Според него намаляване ще има при разходите за издръжка на различни министерства и ведомства. Тя е съобразена с това, какво са похарчили миналата година, но няма да има съкращения, нито спадане на заплатите в администрацията. Тези администрации, които не са получили увеличение на възнагражденията миналата година, през тази получават 10 на сто увеличение, допълни Василев, цитиран от БТА.

Той уточни, че се прецизират и капиталовите разходи. Където има избрани изпълнители и започнати проекти, те не се спират, обясни Василев. По думите му, ако поръчката е в процес, разходът ще бъде прегледан от министерството; ако няма пусната поръчка, разходите излизат от бюджета. Министърът допълни, че ще бъдат изискани 100 процента от дивидентите, които трябва да изплатят държавните дружества. Служебният кабинет беше сметнал сумите, но беше решил да вземе само половината, ние вземаме пълния дивидент, обясни Василев. И уточни, че това няма да застраши изпълнението на инвестиционните програми на дружествата.

Министърът коментира още, че бюджетът за отбрана се развива като процент от брутния вътрешен продукт на страната. По думите му през тази година той е запазен в неговата цялост, така че министерството на отбраната да може да реализира всички свои дейности и проекти.

Във Варна днес Асен Василев участва в церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили в корабостроителницата "МТГ Делфин". Заедно с него бяха министрите на отбраната Тодор Тагарев, на иновациите и растежа Милена Стойчева, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, офицери, представители на местната и държавната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари