КНСБ: Увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в НОИ

0
Очаква се обаче да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи, каза Любослав Костов
Очаква се обаче да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи, каза Любослав Костов Снимка: КНСБ

Очаква се обаче да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи, каза Любослав Костов

Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети ангажименти за политика по доходите в конкретни сектори – висше и средно образование, здравеопазване, култура. Това каза за БТА главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов във връзка с очакваното обсъждане на проектобюджета за 2024 г.

По думите на Костов едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от средната работна заплата за страната. Също така се очаква и ръст на заплатите в сектор „Култура“, посочи той. И отбеляза, че искането на КНСБ е за 86 млн. лв. за работещите в културните институти.

Ние искахме 15% ръст на разходите за персонал в бюджетната сфера. Това, което ни беше обещано, е около 10% ръст на разходите за персонал, коментира още Костов. По думите му това все пак е добра основа, над която може да се надгради при обсъжданията на проектобюджета в парламента.

Костов посочи, че обезщетения за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с увеличението на минималната работна заплата, която от догодина ще е 933 лв. Очаква се и размерът на т.нар. „вдовишка пенсия“ също да се повиши.

Не пречи да има 10% ръст на пенсиите догодина и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември, каза Костов относно очакваното решение на правителството за това дали ще има коледни добавки през декември.

Мисля, че могат да се намерят пари в крайна сметка, защото, доколкото си спомням, предният път добавките за Великден струваха около 60-70 млн. лв., коментира той. И подчерта, че увеличението на пенсиите през 2024 г. е заложено законодателно по т.нар. „швейцарско правило“. Той добави, че увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в НОИ, но се очаква да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи в бюджета на осигурителния институт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари