Асен Василев: Ако спрат газа, имаме достатъчно, за петрола също има план

0
„Подготвени сме за ембарго. По този процес работим от първите дни на войната", заяви министърът
„Подготвени сме за ембарго. По този процес работим от първите дни на войната", заяви министърът Снимка: БГНЕС / Архив

Вицепремиерът Асен Василев увери, че България е подготвена за обсъжданото от Европейската комисия налагане на ембарго на вноса на въглища, нефт и газ, вицепремиерът отговори, че позицията може да бъде изказана от министър-председателя

Подготвени сме за ембарго. По този процес работим от първите дни на войната. Ако спрат доставките на газ или петрол, да имаме адекватна реакция. Ако спрат газа, имаме достатъчно за пълното потребление. За петрола също има план”, увери той, информира БНР

„Мерки, свързани с цената на газа очевидно ще са необходими. Говорим с Министерство на енергетиката. Мерки, свързани с цените на храните се обсъждат в Министерство на земеделието и храните”, каза още финансовият министър след заседанието на Министерски съвет. По думите на Василев това не е временно явление, защото конфликтът в Украйна вероятно няма да бъде разрешен през следващите месеци, може и да бъде продължителен. Ще трябва да се направи по-сериозен пакет мерки, уточни той като каза, че ще има нужда от общ европейски пакет.

Той коментира и Плана за възстановяване и устойчивост с чието одобрение е свързано и утрешното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Имаме предвидени около 700 млн. лева за цифрова свързаност, така че навсякъде да има достъп до интернет. Има предвидени над 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, имаме 112 млн. лева за ефективно използване на водите, 300 млн. лева за водоснабдителни системи, над 1 млрд. лева за социално включване, от които имаме значителни средства за изграждане на въздушна помощ и трансформация на системата на 112. Имаме 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева имаме за модернизиране на грижата за пенсионерите”, посочи Василев.

По думите му правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, което означава, че от утре министерствата могат да започнат да подготвят тези проекти в най-кратки срокове и средства да стигнат до българските граждани, без да се чака допълнително заплащане от страна на ЕК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    S.B
    Кокорчо откъде ще го докараш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари