Армията на САЩ изнася тонове злато от Сирия

2
Американските сили са прехвърлили около 50 тона злато от райони, отнети от терористите на ИД
Американските сили са прехвърлили около 50 тона злато от райони, отнети от терористите на ИД

Американската армия прехвърля тонове злато от районите, държани от „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия към САЩ, гласят няколко информации, съобщи в. „Сабах“.

Според източник, който е говорил с кюрдската агенция Бас, американските сили са прехвърлили около 50 тона злато от райони, отнети от терористите на ИД в района на Деир ес-Зор в източната част на Сирия и са дали част от оставащото злато на сирийското разклонение на ПКК Отреди за защита на народа (ОЗН), пише Actulano.com.

Според информациите златото е било транспортирано от американската военна база в Кобани. Междувременно, 40 тона злато на кюлчета, откраднати от джихадистите на ИД от иракската провинция Мосул, също са били прибрани от американските сили.

Местни източници, които разговаряли с управляваната от режима агенция САНА, твърдят, че войските са преместили големи кутии, съдържащи златното съкровище на халифата, от района на Ал-Дашише в южната част на Хасака.Твърди се, че лидерите на терористите на ИД, задържани от американските войски, са предоставили информация за местонахождението на златото.

Твърдението съвпада с информация на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека (СОПЧ), в която се казва, че подкрепените от САЩ ОЗН са по следите на 40 тона злато, оставено от терористите на ИД в Дейр ес-Зор.

"Водените от САЩ коалиционни сили и Сирийските демократични сили (СДС) умишлено не са насочени към районите под контрола на терористите и командирите на ИД в Източен Ефрат в Дейр ес-Зор, тъй като те се опитват да открият това съкровище, като принудят екстремисти от ИД да разкрият неговото местоположение след като са се предали”, информира СОПЧ.

Въпреки че халифатът загуби много свои твърдини в Ирак и Сирия, спорна сделка между бойците от ИД и сирийските групи, свързани с ПКК [голяма терористична група, която извършва нападения в Турция] помогна за тяхната безопасна евакуация от Рака, Сирия. САЩ все още имат около 2000 войници в Сирия, много от които работят в тясно сътрудничество със СДС.

Почти цялата територия на изток от река Ефрат, състояща се от около една трета от територията на Сирия, с изключение на контролирания от режима на Асад район на Дейр ес-Зор и района на ИД близо до границата с Ирак, се контролира от СДС. СДС също контролира областите Манбидж и Табга на десния бряг на реката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари