Кюрдски генерал: Оставяте ни да бъдем изклани!

0
Вие се отказахте от нас. Вие сте ни продали. Това е неморално, заявил командирът на Сирийските демократични сили пред пратеник на САЩ
Вие се отказахте от нас. Вие сте ни продали. Това е неморално, заявил командирът на Сирийските демократични сили пред пратеник на САЩ Снимка: Sputnik

Командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските части, казал на висш американски дипломат: „Вие ни оставяте да бъдем изклани“, и поискал да разбере дали САЩ ще направят нещо, за да защитят сирийските кюрди, докато Турция продължава военната си операция, насочена срещу американските съюзници в Сирия – кюрдите, пише БГНЕС.

"Вие се отказахте от нас. Оставяте ни да бъдем изклани", каза генерал Мазлум Кобани Абди пред заместник-специалния пратеник на Глобалната коалиция за победа срещу Ислямска държава Уилям Роубък на среща в четвъртък, според вътрешна информация от американското правителство, която достигнала до Си Ен Ен.

"Вие не сте склонни да защитавате хората, но и не искате да дойде друга сила и да ни защити. Вие сте ни продали. Това е неморално", добавя кюрдският генерал.

Той настоява САЩ да помогнат или да спрат атаката на Турция, или да позволят на Сирийските демократични сили да постигнат споразумение с режима на Асад в Дамаск и неговите руски поддръжници, позволявайки на руските военни самолети да наложат забранена за полети зона над Североизточна Сирия, като по този начин отнемат възможността на Турция да извършва въздушни удари. САЩ не искат кюрдите да се обръщат към руснаците, казват служители на администрацията.

"Трябва да знам дали сте способни да защитите моя народ, да спрете тези бомби да падат върху нас или не. Трябва да знам, защото ако не сте, трябва да сключа сделка с Русия и режима сега и да поканя техните самолети да защитят този регион", казва Мазлум.

Турция започна нахлуването в Сирия, с което отдавна заплашваше, след като президентът Доналд Тръмп нареди малък контингент от около 50 американски бойци да бъде изтеглен от граничната зона на фона на убеждението, че турската офанзива предстои. Преди това, като мярка за изграждане на доверие с Турция, САЩ убедиха кюрдите да демонтират отбранителните си укрепления по границата и да изтеглят бойците си обратно. САЩ заявиха, че Турция се е съгласила на споразумението, което имало за цел да предотврати едностранните военни действия в Турция.

Старши членове на администрацията на Тръмп подчертавали, че Турция ще нахлуе независимо от това дали американските войски останат и че САЩ не са напуснали сирийските кюрди, но правителството на САЩ все още не е предприело действия за спиране на турската офанзива.

Министърът на отбраната Марк Еспер заяви в петък, че САЩ не изоставят своите кюрдски съюзници, въпреки че той даде да се разбере, че американските военни няма да се намесват в сблъсъка.

"Ние не изоставяме силите на нашите кюрдски партньори, а американските войски остават с тях в други части на Сирия", каза Еспер пред репортери в Пентагона.

"Оставаме в тясна координация със Сирийските демократични сили, които ни помогнаха да унищожим физически халифата на Ислямска държава, но няма да поставя американски служители в центъра на дългогодишния конфликт между турците и кюрдите. Това не е причината да сме в Сирия “, каза Еспер.

В интервю за The Tennessean в петък държавният секретар Майк Помпео заяви, че администрацията на Тръмп „неимоверно подкрепя кюрдите“ и че те са били добри партньори на САЩ. "Силно съм уверен, че тази администрация ще продължи да подкрепя тези хора, които са били добри приятели на Съединените американски щати", каза той.

Тръмп подписа изпълнителна заповед в петък, която дава на Министерството на финансите "много значителни нови власти за санкции" срещу Турция заради действията ѝ в Сирия, но САЩ нямат незабавни планове да ги използват, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

В изявлението на Министерството на финансите се казва, че заплахата на Тръмп със санкции има за цел да разубеди Турция от действия, които включват "безразборното взимане на мушка на цивилни лица, атаки срещу гражданска инфраструктура, взимане на прицел на етнически или религиозни малцинства".

Тръмп, който „има добре установен афинитет към авторитарните лидери“, съобщи Си Ен Ен, , покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом през ноември.

Генерал Мазлум казал на Роубък в четвъртък, че "от два дни се задържам от излизане пред пресата, където да кажа, че Америка ни изостави и че бих искал сега да излезете от нашите райони, за да мога да поканя самолети на руснаците и на режима да се грижат за въздушното пространство. Или спрете тази бомбардировка върху нашия народ сега, или се дръпнете встрани, за да можем да пуснем руснаците. "

Роубък казал на генерала "да не взема незабавни решения", като казал, че ще предаде съобщенията от кюрдските лидери до Държавния департамент и заяви, че САЩ работят за спиране на офанзивата на Турция и посредничат за прекратяване на огъня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари