Армения предава територия на Азербайджан, жители запалиха напуснатите си къщи

0
Хората не искат домовете им да бъдат ползвани от други
Хората не искат домовете им да бъдат ползвани от други Снимка: RFE/RL

В неделя, 15 ноември, Армения започва да предава територия на Азербайджан като част от мирно споразумение, с което приключи 6-седмичната война за региона Нагорни Карабах.

Жители на Калбакар в Азербайджан напуснаха домовете си ден по-рано, като някои ги запалиха в знак на протест, съобщават международните агенции, цитирани от Свободна Европа. През 90-те години в този регион живеят основно етнически азери, които са прогонени от арменците след разпадането на Съветския съюз.

Много арменци посетиха манастира Дадиванк, който ще стане част от територията на Азербайджан. В събота около него се бяха позиционирали руски отряди, които следят за мирното предаване на територията.

Според Кремлин президентът на Русия е казал на Азербайджан да защитава християнските храмове в Нагорни Карабах, след като премине под контрола на предимно мюсюлманската нация.

Президентът на Азербайджан Илхам Илиев е поел ангажимент да се грижи за църквите и манастирите, се казва в изявление на пресцентъра му.

Връщането на региона Калбакар и на още два регион на Армения през следващите 20 дни е ключова част от сделката, постигната благодарение на дипломатическите усилия на Русия. Тези райони бяха под контрола на арменски сепаратисти от приключването на предишната война в района през 1994 г.

Конфликтът тази година доведе до смъртта на близо 5 000 военни и цивилни и от двете страни. Въпреки това споразумението, което беше обявено на 10 ноември, не беше прието от много арменци, които смятат, че то позволява на Азербайджан да запази прекалено голяма част от Нагорни Карабах.

Сделката включва и участието на 2 000 руснаци, които ще следят за спазването на мира. Първите 200 пристигнаха в Армения непосредствено след обявяването на споразумението.

Нагорни Карабах официално е част от Азербайджан, но населението му е предимно арменско и се самоуправлява, след предишните военни действия през 90-те години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари