Архитекти се обявиха срещу застрояването около хотел "Рига" в Русе

8
Инвестиционни намерения за строителство заплашват да компрометират архитектурния облик на тази част от русенското крайбрежие
Инвестиционни намерения за строителство заплашват да компрометират архитектурния облик на тази част от русенското крайбрежие Снимка: Емилия Кълева

За инвестиционни намерения за строителство около хотел "Рига" съобщиха от неправителствена организация

Международната организация за документиране и опазване на архитектурното наследство ДОКОМОМО БЪЛГАРИЯ публикува позиция относно запазване на пространството около емблематичния хотел "Рига" край река Дунав.

Специалистите изказаха опасения, че допускането на високо строителство ще закрие ключови, характерни гледки към хотелския комплекс от прилежащото пространство, крайбрежния булевард и центъра на града. С това ще се компрометира както знаковия за Русе хотел, така и крайбрежната локация. 

Публикуваме становището на архитектите без редакторска намеса:

"Във връзка с инвестиционни намерения за високо, свързано застрояване в непосредствена близост до емблематичната сграда за гр. Русе – хотел „Рига“, творба на именитите български архитекти Тодор Кожухаров, Евлоги Цветков, Любен Трайков, Антон Хаджидинев и колектив, искаме да обърнем внимание върху този казус и да кажем защо такива намерения ще се отразят негативно на град Русе.

Разтревожени сме, че едно знаково градско пространство ще бъде компрометирано в две основни направления:

1. Нарушаване на устройствената значимост на хотелския комплекс като репер в крайбрежния градски силует

2. Заличаване на художествено пано – сграфито, изработено от проф. Димо Заимов, на калкана на жилищен блок в съседство.

Хотел „Рига“ се намира на брега на река Дунав в град Русе и представлява визуален маркер в силуета на града. Ясни визуални връзки към хотела се разкриват по протежение на Придунавския булевард, както и пред посетители, пътуващи с кораб по река Дунав, за които хотелът е ориентир, че са пристигнали в Русе.

 Хотел „Рига“ е значим местен представител на широко разпространения по света интернационален стил в архитектурата, възприет и в България през 1960-те и 1970-те години като особено подходящ за новите градски хотели на „Балкантурист“. Проектът е дело на именитите български архитекти Тодор Кожухаров, Евлоги Цветков, Любен Трайков, Антон Хаджидинев и колектив.

 Хотелът представлява класическа модерна композиция на обемите на сградата, закотвена на българския бряг на река Дунав – изчистено и остъклено високо тяло-репер и ниско тяло-подиум.

Широки стъклени фасади разкриват гледки от стаите към река Дунав, докато по-тесните северна и южна фасада са решени с минимални отвори и с панели от видим бетон.

Новото високоетажно застрояване в такава непосредствена близост ще закрие ключови, характерни гледки към хотелския комплекс от прилежащото пространство, крайбрежния булевард и центъра на града. В резултат, ще се наруши и характерния за Русе градски силует със значението на хотел „Рига“ като репер в него.

Свързаният начин на новопредвиденото застрояване ще унищожи и голямото художествено пано – сграфито, изпълнено на целия калкан на съседния жилищен блок. Авторът му, проф. Димо Заимов, е значим художник, носител на орден „Кирил и Методий“ – първа степен.

Дори отдръпването на новата сграда на 3-4 м от него ще наруши начина, по който мащабното пано е замислено да се възприема по протежение на Придунавския булевард.

Синтезът между архитектурните обеми, градоустройственото разположение, отношението към използваните материали, както и художествените творби по фасадите и в интериора, отличават хотел „Рига“ и са го превърнали в емблема на Русе и важен символ за жителите и гостите на града.

Настояваме да се преразгледат инвестиционните намерения за бъдещо застрояване и да не се допуснат неподходящи намеси, които да компрометират пространството около хотел „Рига“ като значим образец на българския модернизъм от втората половина на ХХ век".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    7
    Спокоен
    Х-л Рига е изключително грозно произведение на комунистическата архитектура. И, не, не свлачищена зона - точно там има огромна скала и това е причината да остане незасегнат от земетръсите.
  • 4
    6
    гражданин
    Хем населението на Русе се срина, хем жилищата се увеличават. Как може да има толкова глупави хора да инвестират в имоти?
  • 8
    5
    "Забавно "
    Районът е свлачищен и ми е интересно колко бетон ще се излее. А и след земетресенията през 70те и 80те,. не е ли забранено да се състоят сгради с над 5-6 етажа в района???
  • 21
    4
    реалист
    Е...само там беше останало по-спокойно и зелено...градът заприлича на призрачен лабиринт..празни блокове, застроени един до друг...що градинки разровиха и дървета изсякоха..хайде стига наглост и алачност...оставете градът да диша най-после...
  • 29
    3
    до 1
    Не е нужно да дава отпор, просто да не дава разрешения за нови строежи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари