Архитект: Каналът Русе - Варна е в сферата на фантастиката!

14
Скъпата инвестиция не е оправдана нито икономически, нито геостратегически, отбеляза Димитър Стефанов
Скъпата инвестиция не е оправдана нито икономически, нито геостратегически, отбеляза Димитър Стефанов Снимка: Dunavmost

Скъпата инвестиция не е оправдана нито икономически, нито геостратегически, отбеляза Димитър Стефанов

В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Русе - Варна като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав.

Става дума за 197-километров плавателен канал. Проектът е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от Европейския съюз и да се гласува на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа. Това обясниха евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев, припомня БНР.

"Това, което сме внесли, е удължаване на съществуващия коридор Рейн-Дунав през Русе, Търговище, Разград, Провадия, Девня и Варна", подчерта Андрей Новаков.

"Използвахме възможността да вкараме този проект, когато се гласува това предложение. Оттук насетне на ход е държавата... Това прави Варна още по-атрактивна като външна европейска граница. За цяла Североизточна България този проект е изключително важен", коментира Емил Радев.

Според евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев, плавателния канал трябва да се осъществи до 2040 година. Става дума за стар проект още от времето на Османската империя. Идеята е от 1833 година и целта тогава е да се скъси пътят от Централна Европа до Черно море.

Проектът не се реализира през 19. век, а през 80-те години на 20. век идеята отново се възражда и дори се прави много сериозно проучване, припомня архитект Димитър Стефанов - бивш председател на Съюза на архитектите във Варна. Според него изграждането на канал Русе-Варна е по-скоро в сферата на фантастиката, а и целите вече не оправдават подобна инвестиция.

"Този проект тогава не получава подкрепа, защото Румъния категорично възразява, тъй като река Дунав изцяло в ниската си част преминава през румънска територия. Правенето на един плавателен канал от Русе до Варна освен че скъсява пътя, прави един голям отлив на водните нива, а там река Дунав е плитка и това реално означава, че тя ще пресъхне. Ще се влоши ситуацията в Румъния, което за тях е важно. Те са били категорично против преди, сега е същото. Погледнато от геополитическа точка, една такава инвестиция би трябвало да има някаква голяма цел, която да я осмисля", подчерта Стефанов.

Заключение

Изводът от проверката е, че в момента не е реалистично изграждането на плавателен канал Русе - Варна, тъй като скъпата инвестиция не е оправдана нито икономически, нито геостратегически.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Orthodox
    Мдаа... Както пееше навремето Тодор Колев: "Варна, Варна - пристанище на Шумен".
  • 4
    6
    Fhhhhh
    Той канала вече се строи и започва от центъра на Русе, а докъде ще стига само ВиК и община Русе може да каже. Да ти върви по вода , дет са вика, Европо на идиотите. Само с крадене не става, чукундури такива!
  • 4
    5
    Shadow
    Естествено,че румънците ще се против. Те взимат такси от канала ЧЕРНА ВОДА -Констанца. Друг е въпросът,че пристанище Варна не е толкова голямо и развито като Констанца ,за което има ред причини.Много държави бяха против от заскаляването и стесняването на входа на канал Гурабала ,но Румъния го направи .... Тази тема има много нюанси
  • 19
    4
    Незнаен
    Разбира се, че Румъния ще е против! Тогава техния канал Черна вода (клм 300 на р.Дунав) Констанца ще остане без работа! Както останаха без работа най голямото пристанище Рени на Дунав по товарооборот в миналото.От ясно по ясно!
  • -3
    3
    В.П.
    Европа може да финансира ,защото времето на превоза се скъсява с 3-4 дни ! Това са стоки от целия ЕС и таксите ще изплатят разходите за не повече от 20 години ! А за стратегическото значение ,да не говорим ! Но мащабът на мислене на българите е от времето на Иван Шишман ,така ,че.... ЯДЕЦ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари