Архимандрит Димитрий призова за отмяна на фестивала „Кукерландия“

0
Първите прояви на фестивала започват днес
Първите прояви на фестивала започват днес Снимка: Кукерландия - Ямбол / Facebook

Първите прояви на фестивала започват днес

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий призова да бъде отменен 25-ият Международния маскараден фестивалКукерландия“. Четиридневният фестивал започва днес и се организира от общините Ямбол и Тунджа. Под патронажа е на министерствата на културата и на туризма.

Мисля, че не е редно, след като е починал нашият духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит, да има кукерски игри. Това са езически обичаи, нямат нищо общо с българщината, която така умело се опитваме да пропагандираме под разни неща. Знам, че сега всички ще скочат срещу мен и ще искат да ме разкостят, но това е истината. Ние сме християни, а кукерството няма нищо общо с християнството“, каза архимандритът, предаде БТА.

Според него ще е цинизъм, ако фестивалът се състои. С благословията на временно управляващият Сливенска епархия Варненски митрополит Йоан е написано писмо до общините организатори с искане за прекратяване на фестивала. „Очакваме да се вслушат в нашите искания. Да, знам, че са вложени средства, но не всичко е пари в крайна сметка“, призова архиерейският наместник.

Очаква се в следващите часове среща между кмета на община Ямбол Валентин Ревански и кмета на община Тунджа Станчо Ставрев. На нея ще бъде взето решение за юбилейното издание на фестивала „Кукерландия“, чието официално откриване е утре вечер, но проявите започват днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари